Print header

Polžek Samo ne zmore brez Prostovoljkca

15.06.2011

Lutkovna predstava za otroke Polžek Samo najmlajše seznanja s pojmoma begunec in prostovoljstvo ter jih spodbuja k pomoči drugim. Polžek Samo je bil v maju in juniju izredno aktiven, saj mu je Prostovoljkec kar osemkrat pomagal poiskati nov dom in hrano.
Lutkarici, ki skrbita, da je polžek Samo vedno znova odigran z energijo in občutkom, in ki se otrokom nikoli ne naveličata odgovarjati na kaj, kdo, kako in zakaj, sta v maju odigrali šest predstav v vrtcih in šolah v Ljubljani in bližnji okolici. Aktivnosti jima je omogočil projekt Program vzpodbujanja medkulturnega dialoga v Ljubljani, ki ga sofinancira Ministrstvo za notranje zadeve Republike Slovenije in Evropska unija iz Evropskega sklada za vključevanje državljanov tretjih držav. Poleg tega sta izvedli še eno predstavo na Čevljarskem mostu (na povabilo organizacije Humanitas), v juniju pa eno predstavo na Luninem festivalu. Takoj zjutraj so se tako srečali s počasnim, prestrašenim a optimističnim in prijaznim polžkom Samom, ki jim je razložil svojo zgodbo.
Polžek Samo je postal podoba begunca, ki gledalcem pojasni, kateri so vzroki, da ljudje zapuščajo svojo domovino, kaj jih čaka v novem okolju, s kom vse se morajo srečati, kaj vse pojasniti in kaj vse storiti, da si uredijo novo življenje.
Prostovoljkec pa je tisti lik, ki Samu pomaga pri iskanju hrane, privajanju na novo okolje, razloži mu nekaj stvari in ga pomiri ter mu pomaga. Ravno zato je zaščitni znak prostovoljstva, saj otrokom pojasni, kdo so prostovoljci, kaj vse prostovoljci delajo, kaj lahko otroci prostovoljsko počnejo …
Polžek Samo, Prostovoljkec in njuni prijatelji (Polizajci, Oranžna ptica, mravljice) bodo pri svojem obhodu po šolah, festivalih in dogodkih še naprej srečevali radovedne in radožive otroke in odrasle, ter jim zapeli pesmice in predstavili zgodbo Polžek Samo.   Več brezplačnih predstav bo vrtcem in šolam v Ljubljani z okolico na voljo v letu 2012, če pa si jo želite ogledati že prej, pokličite na Slovensko filantropijo (01/430-12-88) ali nam pošljite e-pošto na: neja.smid@filantropija.org ali dusi.kumer@filantropija.org.
    Otroci so si po predstavi na Luninem festivalu na stojnici Slovenske filantropije lahko natisnili tudi svojo majico s podobo Polžka Sama.  

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se