Print header

Vsak 3. Slovenec ... Preprečimo!

06.10.2011

Svetovni dan duševnega zdravja 2011, 10. oktober 2011

Svetovni dan duševnega zdravja beležimo že od leta 1992 in sicer na pobudo Svetovne federacije za duševno zdravje (World Federation for Mental Health - WFMH). Kampanja poteka vsako leto pod drugačnim geslom, njen cilj pa ostaja vedno enak – opozarjati širšo javnost o pomenu duševnega zdravja v družbi ter o vseh posledicah in razsežnostih tega problema.

Na ŠENTu – Slovenskem združenju za duševno zdravje smo se letos odločili pripraviti vseslovensko akcijo, ki smo jo poimenovali: 

VSAK 3. SLOVENEC...PREPREČIMO!

Akcija bo vsebovala podeljevanje zelenih mašnic, ki simbolizirajo duševno zdravje in skrb za preventivo. Poleg tega bomo razdeljevali tudi svinčnike z napisi, ki bodo opozarjali na  pereče probleme s področja duševnega zdravja v slovenskem prostoru.

Opozoriti želimo na:

1. pogostost duševnih motenj v Sloveniji,
2. slabo urejenost stanovanjskih razmer in nemožnosti za pridobitev lastnega socialnega stanovanja za osebe s težavami v duševnem zdravju,
3. nedostopnost oziroma neenakomerno dostopnost do psihiatričnih storitev,
4. nizko stopnjo zaposlenosti med osebami s težavami v duševnem zdravju kljub dejstvu, da velika večina želi delati,
5. revščino, s katero se velikokrat srečujejo osebe s težavami v duševnem zdravju ter
6. socialno izključenost, ki jo, kljub akcijam osveščanja in vse večji informiranosti javnosti, na svoji koži osebe s težavami v duševnem zdravju še vedno prepogosto občutijo.

Hkrati želimo opozoriti širšo slovensko javnost, da težave v duševnem zdravju lahko prizadenejo vsakega izmed nas! In da je naša skupna odgovornost, da to preprečimo. 

V ŠENT-ovih enotah po Sloveniji bomo na dan duševnega zdravja zato priredili dneve odprtih vrat, promocijske stojnice ter v znak solidarnosti, prevzemanja skupne odgovornosti za dobrobit vseh ter za ozaveščanje delili simbolne zelene mašnice ter svinčnike s slogani.

VABLJENI VSI, DA SKUPAJ SPREMENIMO NAŠ VSAKDAN in se za en dan posvetimo drug drugemu in našemu duševnemu zdravju.

www.sent.si/

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se