Print header

Prostovoljstvo za bolj povezano skupnost

19.10.2011

Današnje razmere kar kličejo po tem, da se kot družba, kot skupnost bolj povežemo. To lahko storimo tudi skozi prostovoljstvo. Gostje okrogle mize Neki zame, neki zate, neki za vse, ki jo je v torek, 18. oktobra, organizirala Slovenska filantropija na Študentski areni v Ljubljani, so pozivali k prostovoljstvu zaradi lastnih izkušenj in prepričanj, da je moč v ljudeh in da prav prostovoljci prinašajo pozitivne spremembe.

Slovenska filantropija prostovoljci Študentska arena»Prostovoljstvo je fajn, zraven se lahko zabavaš, a je tudi močna šola,« je poudarila dolgoletna prostovoljka Alenka Oblak, ki je veliko prostovoljskega dela opravila v tujini. V Braziliji je bila navdušena, ko je srečevala ljudi, ki dnevno nesebično namenijo tudi dve uri svojega dela v korist drugih. Sama je prepričana, da bo za spodbujanje prostovoljstva vsakdo naredil največ, če bo še naprej delal dobra dela in k prostovoljstvu povabil še koga.

Tudi reper Darko Nikolovski, ambasador evropskega leta prostovoljstva, je prepričan, da prostovoljci lahko veliko naredijo, dosežejo, še posebej, če v nekaj verjamejo. To lahko pove tudi zaradi uspešnih prostovoljskih projektov, ki jih je sam organiziral. Na vprašanje, kako bi k prostovoljstvu spodbudili še več ljudi, pa je glasno odgovoril, da bi sam začel z dvigom slovenske samozavesti, da bomo ljudje verjeli, da lahko naredimo nekaj več zase in za druge.  

Christian Beneditti, prostovoljec Slovenske filantropije, pa je povedal, da prostovoljstvo lahko predstavlja tudi način vključevanja v družbo, pridobivanja izkušenj. Opravljanje prostovoljskih del se mu zdi pomembno, saj s tem presežemo individualnost in se postavimo v proaktivno vlogo v skupnosti, v kateri živimo. Tako prostovoljsko delo kot tujec opravlja tudi v Sloveniji, in sicer pomaga v azilnem domu, to soboto pa skupaj z nekaterimi prostovoljci in prosilci za azil pripravlja poseben nogometni turnir s sporočilom Pokaži rasizmu rdeči karton.

ProstovoljstvoZa obiskovalce Študentske arene je bilo spodbudno sporočilo, da je prostovoljstvo prostor za učenje. Tudi mladi bi naredili več, če bi vedeli, kaj bi to lahko bilo. In prav zato je Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, predstavila možnost registracije prostovoljcev na spletni strani www.prostovoljstvo.org, ki prostovoljcem omogoča, da so glede na izražene interese obveščani o prostih prostovoljskih delih in velikih akcijah, v katerih lahko sodelujejo.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se