Print header

Strokovni seminar za delo na področju otrok brez spremstva in drugih mladih migrantov

01.12.2011 Slovenska filantropija

V petek, 25. novembra, je Slovenska filantropija v Mestnem muzeju v Ljubljani organizirala strokovni seminar za strokovnjakinje in strokovnjake za delo na področju otrok brez spremstva in drugih mladih migrantov, ki je bil namenjen vsem, ki pri svojem delu prihajajo v stik s to populacijo mladih.

Otroci brez spremstva so mlajši od osemnajst let in se zunaj matične države nahajajo brez spremstva staršev oz. zakonsko ali po običaju določenega skrbnika. Tako so prikrajšani za prejemanje nege in zaščite svojih staršev ali zakonitih zastopnikov in največkrat zaradi te ločitve trpijo socialno in psihološko.

Otroci brez spremstva in drugi mladi migranti se v državi sprejemnici srečujejo s številnimi težavami, zato je še toliko pomembneje, da imajo osebe, ki pri svojem delu prihajajo v stik z njimi, ustrezno strokovno znanje in kompetence.

Seminar je tako naslavljal teme, ki so na področju dela z ranljivo skupino mladih migrantov vse prevečkrat nezadostno naslovljene. Gostja seminarja, prim. Anica Mikuš Kos, dr. med. in predsednica Slovenske filantropije je naslovila temo s področja dela z mladimi migranti, ki so doživeli travmatične izkušnje in izgube ter pomembno vlogo pomoči pri okrevanju, izr. prof. dr. Gabi Čačinovič Vogrinčič pa je na seminarju nastopila s prispevkom naslovljenim »Dragocen in ranljiv odnos: spremljevalec kot spoštljiv in odgovoren zaveznik mladega človeka migranta, ki je ekspert iz izkušenj«. Red. prof., dr. Svetlana Slapšak, dekanja Fakultete za podiplomski humanistični študij je predstavila raznolikosti kultur in kulturnih specifičnosti, s strani predstavnic Slovenske filantropije pa so bile predstavljene tudi nekatere ugotovitve nacionalnih raziskav s področja otrok brez spremstva ter temeljni standardi za skrbnike otrok brez spremstva.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se

Slovenska filantropija FIHO
mddsz MJU
Euskladi.si Creatim Ržišnik Perc
Dostavljalec
Copyright © 2021 Slovenska filantropija, vse pravice pridržane | Politika varovanja zasebnosti | PiškotkiProdukcija: Creatim