Print header

Temeljni standardi za skrbnike otrok brez spremstva

01.12.2011 Slovenska filantropija

temeljni standardi za skrbnike otrok brez spremstva

V okviru evropskega projekta »Zapolnjevanje vrzeli na področju zaščite otrok brez spremstva: temeljni standardi za skrbnike otrok brez spremstva v Evropi«, na katerem Slovenska filantropija sodeluje s partnerji iz Nizozemske, Belgije, Danske, Nemčije, Irske, Italije in Švedske, je bil razvit dokument »Temeljni standardi za skrbnike otrok brez spremstva«. Temeljni standardi za skrbnike so bili razviti na podlagi odzivov skrbnikov in otrok brez spremstva iz osmih nacionalnih poročil in so plod analize najpomembnejših sporočil otrok in skrbnikov.

 Temeljni standardi so bili razviti kot orodje za skrbnike v praksi, katerih namen je opolnomočenje skrbnikov za opravljanje dela varuha, čigar naloga je zaščita in zagovarjanje pravic otroka. Dokument je podprl tudi komisar za človekove pravice Sveta Evrope, g. Thomas Hammarberg, ki je v svojem prepričljivem predgovoru k mednarodnemu poročilu o temeljnih standardih za skrbnike (dostopno na www.defenceforchildren.nl/english) pisal o ključni vlogi skrbnika v življenju otroka brez spremstva. Po mnenju komisarja je lahko deset temeljnih standardov učinkovito orodje za krepitev skrbnikovih sposobnosti za izboljšanje zaščite otroka, če se skrbnik osredotoči na ključne vidike procesa.


Temeljni standardi za skrbnike otrok brez spremstva so lahko navdih pri vsakodnevnem delu tudi vsem drugim akterjem, ki s to populacijo otrok prihajajo v direkten ali posreden stik, saj je urejanje področja otrok brez spremstva, ki so bili zaradi različnih razlogov primorani zapustiti svojo domovino in za zaščito zaprositi našo državo, odgovornost vseh nas, zato je pomembno, da skupaj delujemo v dobro te populacije in soustvarimo primernejšo prakso na področju zaščite teh otrok.»Cilji, postavljeni skrbnikom in oblikovalcem politik, so ambiciozni, vendar niso nedosegljivi. Pomembno je, da se ti standardi sistematično uporabljajo v vseh politikah, ki zadevajo otroke brez spremstva, in da se uporabljajo celostno, da bi tako zagotovili otrokovo varnost, nudili ustrezno podporo in spodbudili zdrav razvoj teh otrok.«

 Za več informacij o dokumentu sta vam na voljo Marina Uzelac (marina.uzelac@filantropija.org) in Živa Gabaj (ziva.gabaj@filantropija.org), dosegljivi na e-naslovih in ali na telefonski številki 01/430 12 88.

Temeljni standardi za otroke brez spremstva

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se

Slovenska filantropija FIHO
mddsz MJU
Euskladi.si Creatim Ržišnik Perc
Dostavljalec
Copyright © 2021 Slovenska filantropija, vse pravice pridržane | Politika varovanja zasebnosti | PiškotkiProdukcija: Creatim