Print header

Prostovoljsko leto se poslavlja, prostovoljci bodo svet spreminjali še naprej

07.12.2011

Mesec december prinese pregled iztekajočega leta in za mnoge med nami je bilo to leto pomembno tudi zato, ker je bilo Evropsko leto prostovoljstva. Okoli 100 milijonov državljanov Evropske unije z nesebičnim delom prispeva k boljši družbi in svoj čas brez pričakovanj namenijo za druge. Tudi v Sloveniji, po nekaterih podatkih, vsak peti državljan opravlja prostovoljsko delo.

Leto 2011 je brez dvoma pripomoglo k promociji in širjenju prostovoljstva. Prostovoljske organizacije, občine in drugi akterji so organizirali številne dogodke, katerih namen je bil v lokalnih okoljih k prostovoljskim aktivnostim spodbuditi čim več posameznikov in se hkrati zahvaliti vsem, ki vedo, da je bolj pomembno kot biti pomemben, biti dober.

Osrednji dogodek leta v Sloveniji je bila Evropska karavana prostovoljstva, ki ni le povezala številnih  prostovoljskih organizacij in strokovnjakov, temveč je v šestih dneh povezala številne dogodke v 19 krajih po Sloveniji, v širši javnosti pa je odprla tudi temi korporativnega prostovoljstva in prostovoljstva v javni upravi.

Že v mesecu februarju smo dobili dolgo pričakovani Zakon o prostovoljstvu. S sprejetjem le-tega smo se pridružili državam, ki so prostovoljsko delo prepoznale kot pomemben prispevek posameznikov in posameznic ter organizacij k izgradnji družbene blaginje, in nas hkrati uvršča med tiste države, ki vedo, da so za razvoj prostovoljstva nujno potrebni tudi takšni temelji. 

Zakon je prinesel prostovoljstvu družbeno priznanje, uvaja pa tudi državno nagrado in priznanja za prostovoljstvo kot najvišji državni nagradi za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja.

Na mednarodni dan prostovoljstva, 5. decembra, so v Mariboru tako najzaslužnejši prostovoljci in prostovoljke ter prostovoljske organizacije prejeli priznanje za svoje delo na najvišji, državni ravni. Prejemnik državne nagrade je postal dr. Aleksander Doplihar, dolgoletni vodja ambulante Pro bono za osebe brez zdravstvenega zavarovanja, prejemniki državnih priznanj pa Medgeneracijsko društvo za samopomoč DRAVA, Čebelarska zveza Slovenije, Jani Podrepšek, Zvonimir Korenčan, Jadranka Glavač in Gorazd Bence.

Naslednji dan je v Mariboru potekala tudi Zaključna prireditev Evropskega leta prostovoljstva 2011, na kateri so bile predstavljene dobre prakse prostovoljskega dela, vključevanja prostovoljcev in izkušnje pridobljene v tem letu. Številni udeleženci so ugotavljali, da so evropski zaključki leta v marsičem skladni s tem, kaj za razvoj prostovoljstva potrebujemo tudi v Sloveniji, med drugim trajno financiranje prostovoljskih organizacij ter več sredstev za raziskave na področju prostovoljstva. Prostovoljske organizacije so poudarile pomen upoštevanja določil Zakona prostovoljstva in pozvale vlado, da o določilih zakona informira vsa ministrstva, službe in urade ter jih pozove, da jih začnejo izvajati. Ministrstvo za šolstvo pa da, kot je zapisano v zakonu, prostovoljstvo vključi v vzgojno-izobraževalni sistem. Našteto je le del izhodišč za pripravo akcijskega načrta za razvoj prostovoljstva, o čemer so skupaj razpravljali predstavniki državne uprave in prostovoljskih organizacij. 

Vanda Remškar Pirc, predsednica usklajevalnega odbora za izvajanje Evropskega leta prostovoljstva 2011, se je zahvalila vsem, ki so sooblikovali program, ga izvajali in s tem promovirali prostovoljstvo. Da je bilo celo leto glasno, razvidno in proslavljano po celi Sloveniji,  so resnično poskrbeli prostovoljci in prostovoljke same z dobrimi deli, ki ne potrebujejo reklame, a potrebujejo prav njih. 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se