Print header

Slovenska filantropija s Programom Prostovoljstvo v letu 2011

12.01.2012

Za nami je polno leto 2011, ki je bilo za Slovensko filantropijo, Združenje za promocijo prostoovljstva, zelo pomembno, saj ga je Evropska komisija razglasila za evropsko leto prostovoljstva. Popestrili smo ga s številnimi aktivnostmi, s katerimi smo opozarjali na pomen, ki ga ima prostovoljstvo za bogatitev naše družbe. Dočakali pa smo tudi Zakon o prostovoljstvu, na katerega so prostovoljske organizacije čakale več let.

Dogodki v letu 2011

Dan za spremembe smo 26. marca organizirali že drugo leto, tokrat smo bili še uspešnejši kot prvič, saj se je število prostovoljskih akcij podvojilo. V 50 krajih po Sloveniji je potekalo kar 150 različnih akcij, ki se jih je udeležilo 10.800 prostovoljcev. Urejali smo parke in otroška igrišča, čistili naše okolje, se družili s starejšimi in osamljenimi, zbirali pomoč za socialno šibkejše in tako spodbujali sodelovanje v skupnostih. Dogodek je podprla Zavarovalnica Triglav in s svojimi zaposlenimi izvedla 12 akcij.

Organizirali smo že 12. Festival prostovoljstva, ki je potekal po vsej Sloveniji med 18. in 26. majem, z osrednjim dogodkom 23. maja na Prešernovem trgu v Ljubljani. Osrednji dogodek je združil 86 organizacij, ki so se obiskovalcem predstavile s številnimi animacijami ob svojih stojnicah in z zanimivimi nastopi na odru. Program je povezoval ambasador prostovoljstva Boštjan Klun.

Pozabili nismo niti na gverilske akcije, ki so vedno bile pomemben del promocije prostovoljstva. Gverila je potekala 30. septembra po 59 krajih po Sloveniji. Prostovoljci so na avtomobile in kolesa razdelili 10.000 magnetnih srčkov z napisom »Kdaj ste nazadnje kje pustili svoje srce? Prostovoljstvo.org« in s tem prebivalce Slovenije vabili med prostovoljce.

Ob mednarodnem dnevu prostovoljstva smo 5. in 6. decembra organizirali 8. Slovenski kongres prostovoljstva, ki je potekal pod geslom »S prostovoljstvom spreminjamo svet – Izzivi sodobne družbe in prostovoljstva«. Udeležilo se ga je 220 predstavnikov različnih prostovoljskih organizacij. Razprava je tekla o nadaljnjemu razvoju prostovoljstva in novostih, ki jih prinaša Zakon o prostovoljstvu. Dobili smo prvega prejemnika državne nagrade za prostovoljstvo, ki je romala v roke vodji ambulante za osebe brez zdravstvenega zavarovanja s posvetovalnico dr. Aleksandru Dopliharju. Kongres se je končal s podelitvijo naziva Mesto prostovoljcev Mestni občini Maribor, ki je kongres gostila in v svojem mestu že veliko storila za razvoj in promocijo prostovoljstva.

Prostovoljstvo v številkah

Kot koordinatorji Slovenske mreže prostovoljskih organizacij smo ob koncu leta našteli 768 vključenih organizacij. Slovenska mreža prostovoljskih organizacij tako še naprej predstavlja največjo operativno mrežo raznovrstnih prostovoljskih, nevladnih organizacij  v Sloveniji.

V letu 2011 je bil sprejet Zakon o prostovoljstvu, zato smo po različnih krajih Slovenije organizirali 21 javnih predstavitev, ki se je udeležilo 380 predstavnikov prostovoljskih organizacij.

Veliko pozornosti smo posvečali tudi izvedbi različnih usposabljanj. Od uvodnih usposabljanj za nove prostovoljce do tematskih usposabljanj za izkušenejše prostovoljce in seveda usposabljanj za mentorje prostovoljskega dela. Skupaj smo izvedli 144 usposabljanj, v katere je bilo vključenih 2.968 posameznikov. 

Svetovali smo 977 posameznikov in organizacijam, ki so se na nas obrnili za pomoč pri iskanju prostovoljske pomoči ali prostovoljskega dela.

Uspehe smo želi tudi na področju korporativnega prostovoljstva, ki postaja med družbeno odgovornimi podjetji vedno bolj popularno. Izvedli smo 16 korporativnih akcija za pet različnih podjetij, v katere se je vključilo več kot 430 zaposlenih.

Skozi celo leto smo o novostih in dogodkih s področja prostovoljstva obveščali in informirali 3.136 organizacij in posameznikov.

Septembra smo prenovili spletno stran www.prostovoljstvo.org, kjer se lahko zainteresirani prostovoljci po novem tudi registrirajo, kar jim omogoča, da so redno seznanjeni z novimi prostovoljskimi deli, ki jih zanimajo. Registracijo je opravilo že 359 oseb. Stran mesečno obišče okoli 4.000 posameznikov.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se