Print header

Prva seja Etične komisije organiziranega prostovoljstva v novi zasedbi

24.02.2012 Slovenska filantropija

V sredo, 22. februarja 2012, so se v Ljubljani prvič v novi sestavi srečali članice in člani Etične komisije organiziranega prostovoljstva, ki jih je imenoval 8. Slovenski kongres prostovoljstva, 6. decembra 2011 v Mariboru.

Etična komisija v novem mandatu šteje deset članic in članov: Branka Bukovec, Marjeta Čič, Dejan Crnek, Ana Damij, Imre Jerebic, Liana Kalčina, Ivan Kramberger, Kristina Nemanič, Dijana Pantić, Janez Pezelj.

Za predsednico so na seji soglasno imenovali Liano Kalčina, ki je to funkcijo opravljala že v prejšnjem mandatu. Podali so soglasje k imenovanju nove sekretarke Etične komisije, Helene Liberšar s Slovenske filantropije, organizacije, ki nudi tehnično podporo za delo Etične komisije.

Etična komisija je na seji obravnavala tudi pobudo posameznika za podajo mnenja o morebitni kršitvi načela prepovedi diskriminacije in Etičnega kodeksa prostovoljstva. Stališče Etične komisije si lahko preberete TUKAJ.

O Etični komisiji organiziranega prostovoljstva

(Povzeto po Etičnem kodeksu organiziranega prostovoljstva, sprejetega na 5. Slovenskem kongresu prostovoljstva v Sežani, 14. Januarja 2006.)

» O kršitvah etičnega kodeksa organiziranega prostovoljstva presoja pri vsaki prostovoljski organizaciji in/ali pri organizatorju prostovoljstva organ, pristojen za takšno razsojanje. Organizacija se lahko obrne tudi na skupno Etično komisijo prostovoljskih organizacij in organizatorjev prostovoljstva, ki je sestavljena iz 5 do 11 predstavnic/predstavnikov različnih organizacij in ki jo imenuje Kongres prostovoljstva za mandat dveh let oz. do naslednjega zasedanja kongresa. Kongres določi prvo organizacijo kot koordinatorico tehnične podpore za delo te komisije. Kasneje Kongres prostovoljstva lahko sprejme odločitev o morebitni spremembi organizacije kot koordinatorice tehnične podpore za njeno delo.

Etična komisija ob konstituiranju sprejme tudi poslovnik (pravilnik) za svoje delovanje in ga v vednost pošlje vsem organizacijam, ki so pristopile k Etičnemu kodeksu prostovoljstva.

Na Etično komisijo se lahko obrne prostovoljska organizacija oz. organizator prostovoljstva, ki želi pridobiti mnenje ali oceno o vprašanjih in dilemah, povezanih z Etičnim kodeksom organiziranega prostovoljstva. Na Etično komisijo se lahko pisno obrne tudi vsaka posameznica/posameznik, če ni zadovoljna/zadovoljen s presojo prostovoljske organizacije, v kateri ali za katero opravlja prostovoljsko delo.

Etična Komisija sprejema ocene, stališča, mnenja in predloge na osnovi konsenza.

O svojih ocenah in odločitvah obvesti pobudnico/pobudnika postopka.«


Svoje pobude, pritožbe ali predloge lahko pošljete po elektronski pošti na fujdob/lpnjtjkbAgjmbouspqjkb/psh ali pišete na: Etična komisija, Slovenska filantropija, Poljanska cesta 12, 1000 Ljubljana.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se

Slovenska filantropija FIHO
mddsz MJU
Euskladi.si Creatim Ržišnik Perc
Dostavljalec
Copyright © 2021 Slovenska filantropija, vse pravice pridržane | Politika varovanja zasebnosti | PiškotkiProdukcija: Creatim