Print header

Prostovoljci markacisti

08.03.2012

Planinska zveza Slovenje spada s svojimi 269 planinskimi društvi in 58.389 člani med najbolj množične nevladne organizacije v Sloveniji. Izmed vseh članov je skoraj tretjina otrok in mladih. PZS ima več kot stoletno tradicijo, saj je bil njen predhodnik Slovensko planinsko društvo ustanovljen že leta 1893.

Mreža planinskih poti v Sloveniji premore kar 1.664 planinskih poti v skupni dolžini preko 9000 km po vsej Sloveniji. To je v primerjavi s slovenskimi državnimi cestami (avtocestami, hitrimi, glavnimi in regionalnimi cestami) za polovico več kilometrov, ki pa jih naši markacisti Planinske zveze Slovenije vse vzdržujejo in zanje skrbijo prostovoljno.

Planinska društva vzdržujejo tudi 69 transverzalnih poti – obhodnic. V letu 2007 je bil sprejet Zakon o planinskih poteh. Program usposabljanja Markacist PZS je eden izmed 25 programov strokovnega usposabljanja Planinske zveze Slovenije. V letu 2011 je bilo registriranih markacistov PZS z licenco: 607.

Po 25 strokovnih programih usposabljanja PZS usposablja mentorje planinskih skupin, vaditelje orientacije, varuhe gorske narave, vodnike PZS za vodenje v kopnih in snežnih razmerah, turnokolesarske vodnike, alpiniste, markaciste PZS, trenerje športnega plezanja in inštruktorje vseh vrst. Vsi naši strokovni kadri so prostovoljci.

***********

Planinska zveza Slovenije ima status društva, ki deluje v javnem interesu na področju športa, status društva, ki deluje v javnem interesu na področju ohranjanja narave, ima status humanitarne organizacije in status organizacije, ki deluje v javnem interesu na področju varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami.

O Planinski zvezi Slovenije še nekaj več – Predstavitev, Osebna izkaznica

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se