Print header

Tudi letos v Kranju avtobusna učna ura

07.03.2012

Ob podpori Mestne občine Kranj je Združenje šoferjev in avtomehanikov (ZŠAM) Kranj  tudi letos izvedlo avtobusno učno uro. Ekipa prostovoljcev, ki že nekaj let enotno izvaja »uro«, se je letos morala posebej potruditi, saj je bilo število učencev drugih in tretjih razredov precejšnje. Seštevek vseh se je približalo številki 300. Posebno pozornost so posvetili učencem OŠ Helene Puhar, ki so množično zasedli avtobus. Zadovoljni obrazi učencev pa tudi spremljajočih učiteljic so bili zadostno plačilo za dober občutek sodelujočih.

  Zavezani prometni preventivi

Ideja o avtobusni učni uri ni nova in niti posebej originalna. Posamezne ZŠAM so te ure izvajale že v preteklosti. Podpisani je bil idejni vodja, ki je razdelil vloge za posamezne sodelujoče. Najprej je bil potreben dogovor s potovalno agencijo Alpetour d.d., ki je društvu takoj priskočila na pomoč, saj brez kvalitetnega avtobusa učne ure ni mogoče izvesti. Pojavilo se je tudi vprašanje, kdo bi med vožnjo lahko pojasnjeval prometne predpise in pravila vožnje in v to vklopil tudi prisotne učence. Po nekaj poizkusih je bilo soglasno ugotovljeno, da to vlogo izredno dobro izvaja učitelj vožnje in predpisov Matjaž Mozetič iz kranjske šole vožnje B&B. Že po prvih nastopih je bilo vsem jasno, da je njegov prijeten pristop, ki je istočasno tudi strokovno podprt, takšen, da so učenci vseh skupin navdušeno sodelovali z njim. Med vožnjo tudi ni šlo brez previdnega voznika avtobusa, ki ga je zaigral kar predsednik društva Izidor Parte. Za vsako šolo je bila določena relacija, ki je zajemala pomebnejša križišča v bližini šol, nevarnejše točke v samem mestu in avtobusno postajo.

Na uri so sodelovali povezovalec tematik, predstavnik Alpetoura d.d, Vili Čimžar, ki je prikazal uporabo voznih kart, način vstopanja in izstopanja in ravnanja na avtobusnih postajah, tajnik društva Ivan Zadnikar pa je opozoril, kje so v avtobusu najbolj varni sedeži, kako naj učenci pazijo na svojo garderobo in še posebej na vezalke v obuvalih in mahajoče dele oblačil, ki so lahko vzrok za padec. Na vseh urah je s svojim predstavnikom sodelovala tudi Policijska postaja Kranj. Prometni policist je skupine popeljal preko prehoda za pešce in pri tem opozoril na pasti prehajanja preko ceste in kako se je treba pri tem prepričati, da je prehod preko prometne ceste varen.

 Mladi nadobudneži vsak dan bolj  tudi udeleženci v prometu.

Učna ura je uspela tudi zato, ker so učenci lahko vse videli v neposrednem »nevirtualnem« gibanju. Pokazani so jim bili premiki, ki so sicer v prometu povsem običajni, ob slabem poznavanju predpisov in pravil pa tako gibanje lahko postane nevarno. Na avtobusni postaji je bil učencem prikazan hišni red postaje, oštevilčena postajališča in način gibanja po površinah postaje. Starši pogosto mislijo, da je marsikaj samoumevno, prav pri teh urah pa je bilo ugotovljeno, da je treba mladim le več pojasnil, kako ravnati v prometu in kako se uporabljajo javne površine.

Zakon o voznikih je v 5. členu določil, da civilne organizacije skrbijo za uvajanje prometne vzgoje v okvire osnovnih šol. Učna ura je v izvedbi društva iz Kranja dosegla, da se ta določba zakona izvede na pravem mestu.

V imenu vseh zadovoljnih učencev naj se ob tej priliki zahvalimo Mestni občini Kranj, Alpetour potovalni agenciji d.d., Policijski postaji Kranj in šoli vožnje B&B Kranj.

Brez njihove nesebične pomoči nam ne bi uspelo!

Franc Jurman

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se