Print header

Prostovoljci za otroke iz Gaze

08.03.2012

Primer dobre prakse, kjer prostovoljstvo lahko razumemo kot izredno velik prispevek k razvoju projekta, je projekt Rehabilitacija otrok iz Gaze, ki ga pod pokroviteljstvom predsednika Slovenije dr. Danila Turka, izvaja Inštitut za rehabilitacijo Soča in Mednarodna ustanova - fundacija za razminiranje in pomoč žrtvam min, ITF Slovenija. Z rehabilitacijo poskušajo otroke usposobiti za boljše gibanje ter jim omogočiti, da bi lahko lažje poskrbeli zase in čimprej zaživeli normalno življenje. Pri projektu sodeluje 25 prostovoljcev Človekoljubnega dobrodelnega društva UP Jesenice, ki skozi različne aktivnosti ranjenim palestinskim otrokom nudijo psihosocialno pomoč, vzpostavljajo zaupne odnose in so pomočniki pri razreševanju težav. Prostovoljci, ki so študentje, strokovni delavci, dijaki, mladi in starejši, tako vsak dan z otroki preživijo osem ur in ob tem spoznavajo njihove temne plati življenja. Ko otroci v prostovoljcu najdejo pravega sogovornika, ki mu lahko zaupajo, njihove težave spontano izzvenijo. Uspešnost projekta je tako izjemna.

Zaradi dobro izdelane strategije in sistemskega prostovoljstva, se prostovoljce nenehno spodbuja k vedno bolj učinkovitemu delu. Prostovoljci tako v sam projekt prinesejo posebna znanja in ga povežejo s skupnostjo in okoljem. V sam projekt vstopajo z veliko pozitivne energije in želje po spremembi, to je vračanje otroštva otrokom z nesrečno usodo. In ravno ta mladost, ta pozitivna energija, je lahko vedno nova pobuda in nov zanos pri osebni asistenci, na delavnicah, izletih, zabavah, mikro ali makro menedžmentu.

Sistemska ureditev se kaže izključno v tem, da ima direktor Inštituta za rehabilitacijo Soča, mag. Robert Cugelj izreden posluh za prostovoljstvo in nikoli ne zanemari empatije kot pomembnega povoda k altruističnemu dejanju. Prostovoljci imajo tako možnost uvodnega in nadaljevaljnega usposabljanja za prostovljno delo, sklenjene pogodbe za opravljanje prostovoljnega dela, pravico do povračila potnih stroškov, prehrano med prostovoljnim delom in izbranega mentorja. Ob opravljenjem delu mag. Robert Cugelj na posebni slovesnosti, ki je namenjena izključno prostovoljcem, vsakemu prostovoljcu izroči zahvalo in ga spomni na njegov neprecenljiv trud. Ustvarjanje prijetnega delovnega vzdušja z zaposlenimi na inštitutu pa je prav tako nagrada vsakemu prostovoljcu. Le tako lahko prostovoljec vidi in začuti svojo pomembno vlogo pri projektu.

Prostovoljci, ki pri projektu Rehabilitacija otrok iz Gaze, ki za eno skupino otrok traja 30 dni, žrtvujejo svoj čas in nudijo pomoč pri kvalitetni izvedbi projekta, imajo danes občutek, da projektu res pripadajo. Kar je dodaten motiv, da lahko začnejo spreminjati svet. Sebe so spremenili že zdavnaj.

Faila Pašić Bišić

Izjave prostovoljcev:

Govoriti o dobrem je dobro, toda delati dobro je najboljše. Jaz sem se odločil za delo, ki je po mojem prepričanju najboljše za te otroke, ki za tri tedne približno občutijo otroštvo-mladost, katero sem jaz čutil kar nekaj let. (E.M).

Delo prostovoljke me veseli zaradi tega, ker z vsakim trenutkom, ki ga preživim z otroki, poleg nasmeha vedno tudi kaj več odnesem s sabo. Ko sem opazovala njihovo pozitivno energijo, veselje, voljo do življenje ne glede na to, kaj so vse v preteklosti preživeli in kako so tudi z majhnimi stvarmi bili zadovoljni, sem spoznala, kakšne so v resnici vrednote življenja in da ljudje premalo cenijo tisto, kar imajo. Biti prostovoljka in delati z otroki iz Gaze je bila za mene enkratna priložnost in mi veliko pomeni, ker to ni samo delo, s katerim boš samo ti podaril nekomu svojo pozornost, nasmeh  in svojo dobro voljo, vse, kar daš od sebe, se ti na koncu obrestuje, in dobiš v resnici več nazaj, kot si sam podaril. (Elma Alibegović)

Zadnji dve leti sem prostovoljka. Zahvaljujoč tem projektu sem spoznala, da ni pomembno, od kje prihajaš, koliko imaš denarja, ali imaš obe nogi, temveč koliko imaš volje do življenja. Ti mali učitelji s  seboj prinesejo življenjske lekcije, o katerih lahko ure in ure razmišljam. Najtežji so odhodi, vendar za njih upanje nikoli ne umre, saj sem od mnogih otrok slišala: "Vidimo se v raju!"  (Sabina Sedić)

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se

Slovenska filantropija FIHO
mddsz MJU
Euskladi.si Creatim Ržišnik Perc
Dostavljalec
Copyright © 2021 Slovenska filantropija, vse pravice pridržane | Politika varovanja zasebnosti | PiškotkiProdukcija: Creatim