Print header

»Gregorjevi ptički« na Orehku pri Kranju

12.03.2012

Na Osnovni šoli Orehek Kranj smo v okviru Šolske skupnosti pripravili aktivnost, ki je namenjena prazniku Gregorjevo. Ko je veljal še stari  julijanski koledar  je Gregor, znan kot prinašalec luči, godoval prav na prvi spomladanski dan, ko je navadno že toplo.

Na Slovenskem je najbolj veljalo, da se ptički ženijo na gregorjevo, saj je bil to včasih prvi spomladanski dan. Na Gorenjskem, na predvečer praznika, ohranjajo običaj spuščanja razsvetljenih barčic in hišic (imenovanih "gregorčki") v vodo. Po starih šegah namreč na ta dan sv. Gregor "luč v vodo vrže".

V ta namen so se učenci celotne šole seznanili s tem praznikom. Si pisali lepe želje, sporočila zaposlenim in ostalim učencem šole, pisemca ves teden zbirali v posebnih nabiralnikih. V ustvarjalni delavnici so učenci različnih generacij skupaj izdelovali hišice in ladjice, pridružili so se jim učenci prostovoljci. Ob pisanju in izdelovanju ladjic so se sproščali, razvijali ustvarjalnost, sodelovanje, odgovornost do soljudi, pripravili so razstavo ladjic. »Gregorjevi ptički« so raznašali prijazna sporočila. Dejavnosti so nas v duhu prostovoljstva ves teden dramile iz vsakodnevne površnosti v odnosih. Ob koncu smo si skupaj zaželeli, da bi vse naslednje dni uspeli živeti medsebojno prijaznost in strpnost.


Mentorica prostovoljnega dela: Marjeta Vene
Mentorica šolske skupnosti: Monika Kos

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se