Print header

Dan za spremembe 2012

21.03.2012

Slovenska filantropija, Združenje za promocijo prostovoljstva, v letu 2012, ki je tudi evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti, že tretje leto zapored poziva k organizaciji DNEVA ZA SPREMEMBE. Na ta dan bodo v različnih krajih po Sloveniji potekale številne prostovoljske akcije, katerih namen je premagovanje osamljenosti, saj veliko pokazateljev kaže, da je v bogati, materialistično usmerjeni družbi tudi veliko osamljenih ljudi.

Spremembe se ne zgodijo same od sebe. Zanje smo odgovorni vsi, če stopimo skupaj, pa so lahko le opaznejše in učinkovitejše. 21. aprila zato ne bomo le govorili o solidarnosti, povezovanju in vključevanju, temveč bomo prostovoljci in prostovoljke po vsej Sloveniji s konkretnimi dejanji soustvarjali svoje okolje.

Akcije na Slovenski filantropiji pripravljamo v sodelovanju z različnimi nevladnimi organizacijami, šolami, drugimi javnimi zavodi in občinami. Pridruži se lahko vsak, ki želi v našo družbo in svoje okolje vnesti pozitivne spremembe in letos skupaj s številnimi prostovoljci premagovati osamljenost. V evropskem letu aktivnega staranja in medgeneracijske solidarnosti je DAN ZA SPREMEMBE tudi priložnost, da spodbudimo solidarnost med različnimi generacijami.

Lokalne skupnosti in društva, ki v njih delujejo, se zavedajo, da lahko prav s prostovoljstvom spreminjajo stvari na bolje. V lokalnih okoljih najbolje poznajo probleme, ki spremljajo življenja osamljenih in hkrati vedo, da ni potrebno veliko, da se ljudem ponudi drugačen dan, dan v dobri družbi. Soustvarjali ga bodo tudi mladi prostovoljci in prostovoljke s šol, ki se že skozi leto družijo s starejšimi in obiskujejo osamljene. Na DAN ZA SPREMEMBE bodo svoje delo razširili z novimi aktivnostmi in povabilom novim prostovoljcem. Osamljenost pa je večplastna, po pokazateljih humanitarnih organizacij je posebno kategorija osamljenost v stiski. Ljudje, ki se znajdejo na robu družbe, bolni in sami potrebujejo okolje, kjer je ljudem mar za stiske drugih in kjer je solidarnost ena od bistvenih vrednot skupnega bivanja.

DAN ZA SPREMEMBE  bo potekal v soboto, zato lahko sodelujejo tudi cele družine. Morda se bodo stkale nove vezi in 'rodili' novi prostovoljci, ki bodo delo, začeto 21. aprila, nadaljevali tudi v prihodnje.

Tri dni pred akcijo Očistimo Slovenijo 2012, ki bo v prizadevanjih za čisto okolje povezala več kot 120.000 prostovoljcev, in mesec dni pred akcijo, s katero bomo naredili nekaj pozitivnega za osamljene ljudi v svojem okolju, Slovenska filantropija poziva vse prebivalke in prebivalce Slovenije, da na DAN ZA SPREMEMBE stopijo iz ustaljenih smernic, zavihajo rokave in za en dan postanejo prostovoljci pod skupnim geslom: Ne prepuščaj se toku, spreminjaj tudi ti.

Nekaj primerov aktivnosti, ki bodo potekale na Dan za spremembe 2012:

Javni zavod Mladi zmaji
– center za kakovostno preživljanje prostega časa otrok in mladostnikov se je povezal z Dnevnim centrom za starejše Bežigrad. Najprej bodo na Mesarskem mostu v Ljubljani organizirali aktivnosti, kot so razne igre, ustvarjalne delavnice, namizni tenis, pomoč pri nošenju vrečk na tržnici. V domu upokojencev bodo potekale igre, druženje, branje, plesne in pevske aktivnosti. Prostovoljci bodo tudi pospremili starejše iz doma do Mesarskega mostu in nazaj.

Mladinski center Ormož bo za uporabnike CSO Ormož in varovance DE VDC Ormož ter širšo javnost organiziral kviz za mlade in stare z naslovom Prebudimo sive celice, družabne igre na prostem, pravljično – pogovorno uro za odrasle, glasbeno prevetreni program in pohod s kulturnim programom.

Mladostniki, ki bivajo v Zavodu za usposabljanje Janeza Levca v Ljubljani, bodo obiskali starejše občane, ki bivajo v njihovi bližnji okolici. Obisk je namenjen medgeneracijskemu spoznavanju, premagovanju osamljenosti, prenosu informacij s starejše na mlajšo generacijo in obratno. Za otroke v Domu pa obisk pomeni, da tudi sami lahko storijo nekaj za druge, da niso (kot po navadi) samo v vlogi prejemnika pomoči.

V Osnovni šoli Košana bodo s prostovoljci posadili različna semena ter vzgojili različne sadike paradižnika, zelja, sončnic, kumaric ... Poleg tega bodo na kartončke napisali in ilustrirali različne ekološke nasvete v smislu ekološkega ozaveščanja. Pred lokalno trgovino bodo postavili stojnico ter vsakemu mimoidočemu podarili eno sadiko in kartonček z nasvetom. Hkrati bodo z vsakim človekom navezali stik. Koordinatorka aktivnosti Mojca Žnidaršič pravi: »Vsakega bomo prosili, naj za boljše sožitje z naravo in ljudmi naredi, kar je v njegovi moči. Verjamem, da nam bodo ljudje prisluhnili, se razveselili naših sadik in se zamislili nad našo prošnjo. Verjamemo, da bomo tako pomagali ustvariti spremembe na bolje, ne samo v smislu osamljenosti, ampak tudi širše.«

CONA Fužine
vabi: Se še spomnite, kako smo se včasih igrali »zemljo krast«, »ristanc«, pa »lopove in žandarje«, skakali gumitvist in podirali keglje? Otroci, mladi in mladi po srcu, pridružite se jim na zabavnem sobotnem dopoldnevu!!! Fužinsko ploščad bodo 21. aprila za nekaj ur spremenili v pisano igralnico na prostem, kjer se bodo odvijale vragolije iz starih časov. Starši, dedki in babice ste vabljeni, da pokažete še kaj, na kar smo dandanes že pozabili!

15 prostovoljk iz projekta Starejši za starejše Podnart, Kropa, bo povabilo otroke podružnične šole Ovsiše s starši in starimi starši, prostovoljce projekta Starejši za starejše, druge krajane KS Podnart na medgeneracijsko druženje v lokalni skupnosti, ki je namenjeno združevanju vsaj treh generacij. Potekale bodo delavnice, kotički za najmlajše, kuhanje z babico, družabne igre med generacijam, predstavitev prostovoljnih društev ...

V Logatcu so se povezale mame, ki pripravljajo dobrodelno dražbo rabljenih kosov oblačil in modnih dodatkov, ki jih podarjajo tudi znani Slovenci in Slovenke. Z javno prireditvijo sredi Logatca želijo spodbujati k odgovornemu potrošništvu, skrbi za okolje in hkrati spodbujati k solidarnosti, saj bodo izkupiček dražbe podarili dvema logaškima družinama s hudo bolnimi otroki.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se