Print header

Ob Dnevu za spremembe optimistično zremo v prihodnost

13.04.2012

Ob Dnevu za spremembe, 21. aprila, bo društvo Trepetlika organiziralo srečanje bolnikov s parkinsonovo boleznijo in njihovih svojcev. Prireditev bo potekala ob 11. uri, na OŠ Franceta Prešerna v Kranju.

Ta dan se bodo tudi znane osebe s področja zdravstva »preizkusile« kot prostovoljci. Poleg nevrologinje Nine Zupančič Križnar in parkinsonske medicinske sestre Lidije Ocepek, je udeležbo potrdil tudi svetovno priznani strokovnjak s področja parkinsonove bolezni, prof. dr. Zvezdan Pirtošek, dr. med.

Željni novih izzivov z bolniki in njihovimi svojci vabimo, da pridružite skupini aktivnih ljudi, ki s svojim znanjem, izkušnjami in poznanstvi želijo izboljšati kakovost življenja bolnikov s parkinsonovo boleznijo.

Srečanje, na katerega bomo povabili in pripeljali bolnike s parkinsonovo boleznijo in njihove svojce, bo potekalo kot pogovor. Na začetku bodo prostovoljci iz OŠ Franceta Prešerna pripravili krajši kulturni program, ki mu bo sledila predstavitev »Mape dobrega počutja«. Temu bo sledil pogovor z nevrologinjo Nino Zupančič Križnar, kjer bodo udeleženci lahko spregovorili o težavah s katerimi se srečujejo, še posebej bo poudarek na nemotoričnih simptomih. S tem bomo udeležence (bolnike in svojce) spodbudili k premagovanju socialnih ovir. Druženje in pogovor bolnikov in njihovih skrbnikov je velikega pomena in pripomore k izboljšanju kakovosti življenja; bolniki so manj depresivni, več vedo o svoji bolezni in bolj optimistično zrejo v prihodnost.
Udeležence bomo peljali čez preurejeno mestno jedro Kranja, ogled bo vodil turistični vodič. S tem se bodo udeleženci še bolj povezali med seboj in mogoče za trenutek pozabili na svoje vsakodnevne skrbi.


Parkinsonova bolezen je počasi napredujoča, degenerativna bolezen možganov, vzroka zanjo pa še ne poznamo. Pojavi se kot posledica pomanjkanja kemičnega prenašalca sporočil dopamina, ki se proizvaja v možganih, in vpliva na začetek, načrtovanje in izvedbo gibov. Simptomi bolezni se pojavijo, ko manjka približno 80 % dopamina.
Napredovanje bolezni je po navadi postopno. Pri nekaterih ljudeh lahko traja več let, preden se bolezen razvije, medtem ko pri drugih napreduje hitreje. Na začetku zdravniki predpišejo jemanje tablet/kapsul (peroralen način zdravljenja). Z napredovanjem bolezni je potrebno povečati odmerke in uživati druga zdravila, uporabljati apomorfinski injektor ali črpalko, črpalko za infuzijo raztopine levodope/karbidope, kirurško zdravljenje itd.
Pogosto se pojavijo tudi težave v komunikaciji. Pri številnih bolnikih so prizadeti govor, obrazna mimika, telesna govorica in pisava. Obrazna mimika in telesna govorica sta za komunikacijo pomembni orodji, saj izražata čustva in pomagata pri vključevanju v okolje. Ker obrazna mimika lahko postane počasna in omejena, telesna govorica pa opazno zmanjšana, mnogi ljudje obolelih za parkinsonovo boleznijo ne razumejo. Nekateri bolniki pravijo, da navzven ne zmorejo pokazati tega, kar čutijo v sebi.

Društvo Trepetlika že 22 let deluje kot samostojna, prostovoljna oblika združevanja bolnikov, ponuja pa tudi strokovno pomoč pristojne zdravstvene in skrbstvene službe.
V društvenih prostorih lahko občasno srečate tudi zdravnike – nevrologe, specializirano sestro in drugo zdravstveno osebje, ki sodeluje v Centru za ekstrapiramidne motnje na Nevrološki kliniki v UKC Ljubljana.
Več o delovanju društva si lahko preberete na naši spletni strani www.trepetlika.si lahko pa si ogledate tudi kratek film na tej povezavi: http://www.trepetlika.si//upload/film/

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se