Print header

Izjava Anice Mikuš Kos ob 11. Festivalu prostovoljstva mladih

21.04.2010

Prostovoljsko delo mladih ni le ogromen vir človeških energij za pomoč ljudem v stiskah, zlasti tistim, ki jim revščina zmanjšuje kakovost življenja in življenjske možnosti. Prostovoljsko delo mladih je vzgoja mladih za odgovorno državljansko vlogo v odrasli dobi. V okviru prostovoljstva se mladi neposredno srečujejo z življenjskimi okoliščinami revščine, prepoznavajo njen vpliv na ljudi in na družbo. Skozi svoje delovanje ugotavljajo, da lahko vplivajo na posledice revščine ter pomagajo ljudem, da se lažje soočajo s svojimi težavami in jih lažje obvladujejo. Najbolj zgovoren primer je prostovoljska pomoč otrokom s težavami pri učenju, saj jim starši z nizko ravnjo izobrazbe ali z nepoznavanjem slovenskega jezika ne morejo pomagati in obenem nimajo sredstev, da bi otroku zagotovili inštrukcije. Prostovoljec vstopi v življenjski prostor otroka iz revne ali migrantske družine. Nudi mu pomoč pri učenju slovenskega jezika in drugih šolskih predmetov. Poleg tega nudi otroku čustveno oporo in otroka migranta povezuje s slovenskim okoljem.

Prostovoljsko delo ozavešča mlade o nepravilnostih v družbi, razvija pri njih socialne veščine, potrebne za delovanje v korist drugih ali skupnosti in jih uči socialnega aktivizma.

Poseben družbeni pomen prostovoljstva mladih je v tem, da v veliki meri prispeva k obstoju in širjenju vrednot solidarnosti v sedanjem in prihodnjem času. Mladi, ki so delovali kot prostovoljci, kasneje v svojih poklicnih in državljanski vlogah običajno nadaljujejo s podporo prostovoljstvu. še naprej so aktivni pri širjenjem ideje solidarnosti znotraj civilne družbe in institucij kot so šole, domovi za starejše ali bolnišnice. Vlaganje v prostovoljstvo je krepitev socialnega kapitala, ki postaja vse bolj pomemben steber kakovosti življenja in socialne varnosti.

Mednarodni dan prostovoljstva mladih in Festival, ki ga organizira Slovenska filantropija, je priznanje prostovoljcem za opravljeno delo in hkrati spodbuda za njihov razvoj, saj je od njih in njihovega dela odvisna prihodnost nas vseh.
 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se