Print header

Ob praznovanju 10. obletnice mednarodnega leta prostovoljcev

21.04.2010

Pismo IAVE (International Association for Volunteer Effort) in UNV (United Nation Volunteers) ob praznovanju desete obletnice mednarodnega leta prostovoljcev

Spodbudite prostovoljca v sebi

Ob praznovanju desete obletnice

Prostovoljske vrednote:
- Prostovoljstvo priznavamo kot izraz humanosti in kot sredstvo, s katerim gradimo vzajemno spoštovanje, razumevanje, zaupanje, solidarnost in recipročnost.
- Prostovoljstvo je univerzalna vrednota, ki povezuje. Priznavamo, da je prostovoljstvo zelo raznoliko. Sestavlja ga močna vera v vrednote enakosti, solidarnosti, civilne iniciative kot tudi individualne in kolektivne svoboščine.

Prostovoljsko angažiranje

- Priznavamo, da prostovoljstvo bogati tako družbo kot posameznika, ki se ukvarja s prostovoljstvom. Prostovoljstvo prispeva k razvoju človeštva in človeških pravic kot tudi k razvoju posameznika.   
- Prostovoljstvo predstavlja priložnost, da se ljudje povežejo, angažirajo in poiščejo skupne rešitve. Trudili se bomo ustvarjati priložnosti za prostovoljsko udejstvovanje ljudi.
- Ljudi bomo spodbujali, da s svojo voljo, pozitivno energijo in inovativnimi idejami pripomorejo k doseganju milenijskih razvojnih ciljev in graditvi socialne kohezije, medsebojnega razumevanja ter doseganja družbenih ciljev.
- Spodbujali bomo razvoj okolja, ki bo ljudem omogočalo prostovoljsko udejstvovanje. Prav tako bomo spodbujali razvoj prostovoljskih politik in zakonodaje, merili učinkovitost prostovoljskega dela in izmenjavali znanja in dobre prakse.

Prostovoljstvo v prihodnosti
- V prihodnosti upamo na razvoj družb, ki bodo prepoznavale in spodbujale prostovoljstvo kot prioriteto na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni.
- Predvidevamo prihodnost, v kateri se bodo vsi člani čutili odgovorne in pripravljene za prostovoljsko udejstvovanje ter za doseganje skupnega dobrega, harmonije in miru.
- Na prihodnost prostovoljstva gledamo z optimizmom.

Svetovne voditelje, prostovoljske organizacije, civilno družbo, zasebni sektor, nevladne organizacije, lokalne skupnosti in Združene narode spodbujamo, da s priznanjem in praznovanjem dosežkov prostovoljskega dela aktivno obeležijo deseto obletnico mednarodnega leta prostovoljcev.

Originalno pismo v angleškem jeziku lahko preberete tukaj.

 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se