Print header

Dogodek v Postojni „Stopimo skupaj in preprečimo izključevanje" v okviru Dneva za spremembe

22.04.2012

Živimo v času hitrih sprememb, hitrega tempa dela, v času, ko nam v vrtincu družinskih in službenih obveznosti velikokrat zmanjka časa celo zase. V takih okoliščinah se kaj hitro pozabi na pomen naše lokalne skupnosti, pozabi se na sosede, na osebe, morda ne živijo tako hitro, kot mi in ki so se zaradi različnih življenjskih situacij znašle v osamljenosti. Pogosto so to osebe iz ranljivejšega socialnega okolja, invalidi, osebe s težavami v duševnem zdravju, starostniki, brezposelni. Tem osebam je velikokrat zaradi finančnih stisk onemogočen dostop do običajnih stvari v naši družbi, kot so druženje, delo, zabava in predvsem socialno vključevanje.

Vendar temu lahko rečemo STOP, namreč ob tretjem Dnevu za spremembe, ki ga organizira Slovenska filantropija, si vzemimo čas in pomislimo na naše soljudi v naši neposredni bližini. Letošnji »Dan za spremembe« in njegovo sporočilo, preprečevanje osamljenosti oz. izključevanja sočloveka, naj nam bo popotnica za soustvarjanje prijaznejšega jutri z roko v roki z soljudmi, ne glede na njihovo dužbeno ozadje. V okviru katerega se moramo zavedati, da je prav lokalna skupnost tista, ki nam omogoča boljšo kakovost življenja. Predvsem pa se moramo zavedati, da (lokalno) skupnost predstavljamo vsi, ki živimo v njej in prav vsak posameznik doprinese neko svojstvenost, k barvitosti te skupnosti bivanja, katere del je. Ravno zaradi te svojstvenosti posameznikovega doprinosa skupnosti, so posamezne skupnosti tako pestre, različne, posebne in pomembno je, da jo imamo radi, prav takšno kakršna je.

Z namenom, da se v našo lokalno skupnost vključijo tudi ranljive skupine, kot enakovredni člani družbe in da začutimo, da je povezanost tista, ki bogati, sta organizatorja Šentprima - Zavod za svetovanje, usposabljanje in rehabilitacijo invalidov in Šent - Slovensko združenje za duševno zdravje, v okviru Dneva za spremembe organizirala prireditev »Stopimo skupaj in preprečimo izključevanje«. Prireditev se je odvila v Kulturnem Domu Postojna in ponosni smo, da se je povabilu k sodelovanju vključilo veliko prostovoljcev in prostovoljk, s katerimi zastopamo isti cilj: vključevanje ranljivih posameznikov v družbo in trg dela!

Dogodek je zaznamoval pester program z zanimivimi plesnimi in glasbenimi točkami. Nastopilo je okoli 40 udeležencev, prav toliko je bilo tudi prostovoljcev, ki so nam pomagali pri prireditvi sami, prav tako so prosovoljci akcije odšli na dom iskati ranljive posameznike, ter jih pospremili do prireditve. Kulturni dom Postojna je oživel, saj se nam je pridružilo okoli 200 obiskovalcev.

     


Zahvalili bi se prav vsakemu posamezniku, ki je sodeloval pri realizaciji dogodka, ter donatorjem, in sicer: Stičišče NVO Boreo, Klub študentov Postojna, Srednja gozdarska in lesarska šola Postojna, Ana Curk in Marina Vitković, Monika Šabec in Gaja Udovič, Plesni klub Zebra, PIKE iz Pivke, Koordinatorka na SGLŠ Postojna: Anica Emili Podboj Lekarniška Zbornica Slovenije in Kraške lekarne Ilirska Bistrica, Dom Upokojencev Postojna, Mercator d. o. o., prostovoljci iz Društva Vezi, Občina Postojna, Društvo Vita Pivka, Špar Slovenija d.o.o., Maruša Mele, moderatorka dogodka, Pobles d. o. o., Mladinski center Postojna, Mizarstvo Šemrl, Studio MEG, Okvirček Postojna, čezmejni glasbeni skupini The Free Tones, Podjetje PRO PLUS (POP TV), ter vsem uporabnikom društva Šent in Zavoda Šentprima.
Še enkrat hvala Slovenski filantropiji za vso pomoč in vzpodbude, ter vsem našim prostovoljcem!

Ksenija Bratuš Albreht: Zavod Šentprima- Zavod za svetovanje, usposabljanje in rehabilitacijo invalidov in Anamarija Samec: Šent- Slovensko združenje za duševno zdravje.

Več fotografij na http://www.facebook.com/media/set/?set=a.224929340942558.36333.100002764821308&type=1


Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se