Print header

Posvet o spremembah slovenske zakonodaje za lažje izvajanje prostovoljstva

17.05.2012 Slovenska filantropija

 

Slovenska filantropija je v okviru 13. Festivala prostovoljstva v Ljubljani pred osrednjo prireditvijo Festivala 16. maja organizirala posvet z aktivnimi prostovoljci in organizatorji prostovoljskega dela, kako bi lahko s spremembo slovenske zakonodaje dosegli lažje izvajanje prostovoljskega dela.

Prostovoljske organizacije se pri svojem delu srečujejo z neverjetno prijetnimi zgodbami, kdaj pa tudi s težavami na področju birokratske organiziranosti. Slovenska zakonodaja mora omogočati čim lažjo organizacijo prostovoljskega dela in ga spodbujati, ne pa samo regulirati, zato smo bili v lanskem letu zelo veseli sprejema Zakona o prostovoljstvu. Zakon pa kljub trudu ni uspel doseči neobdavčitev vseh stroškov ter državne nagrade in priznanj zapisanih v Zakonu o prostovoljstvu, zato upamo, da bo Ministrstvo za finance čim prej izpolnilo svojo obljubo.

Na posvetu je vzpostavitev “sklada” za financiranje NVO, ki bi se črpal iz prihodkov oseb, ki niso opredelile kateri organizaciji se nameni 0,5 dohodnine, naletela na dober odziv.

Tako na strani šol kot prostovoljskih organizacij si želimo, da bi se prostovoljstvo vključilo v šolski izobraževalni sistem. Razvoj bi moral potekati v smeri, da je vsaka izobraževalna institucija odprta do prostovoljskih organizacij, omogoča predstavitve konkretnih možnosti prostovoljstva. To je možno doseči le z določeno kontaktno osebo in možnostjo, da šola lahko pozornost nameni prostovoljskim aktivnostim.

Dotaknili smo se tudi spodbujanja prostovoljstva brezposelnih. Vsi smo se strinjali, da je prostovoljstvo brezposelnih zelo pomembno za njih: za ohranjanje aktivnosti, smisla, širjenja mreže, pridobivanja znanj in posledično večanja zaposljivosti. Pri spodbujanju prostovoljstva brezposelnih moramo biti zelo pazljivi, saj jih lahko neprimerna predstavitev odvrne. Razmišljali smo o vzpostavljanju obveznosti zavoda, da iskalcem pomoči ponudi usposabljanje za prostovoljsko delo, ki pa mora ostati skladen s temeljem prostovoljstva – svobodno odločitvijo, do takrat pa je pomembno že to, da se promocijska gradiva prostovoljskih organizacij najdejo med drugimi gradivi zavodov.

Kot zaključek tudi podajamo ugotovitev, da bi ljudje postali prostovoljci, če bi imeli konkretne informacije, kako lahko prispevajo. K slednjemu pa močno prispeva prav Festival prostovoljstva.

 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se