Print header

Vsak korak šteje

29.05.2012


V Kranjski Gori je 17. in 18. 5. 2012 potekala konferenca dvoletnega projekta IZBEREM NENASILJE IN SEM SVOBODEN. Okoli 200 strokovnih delavcev iz vzgoje in izobraževanja je skupaj z uglednimi strokovnjaki iz Slovenije, Hrvaške in ZDA obravnavalo možnosti preventive nasilja v šolskem in predšolskem obdobju.

Predstavljenih je bilo vseh pet programov, v katerih so Slovenska filantropija, ISA institut in Društvo Ključ in v obdobju 2010 – 2012 usposobili 2900 strokovnih delavcev za preprečevanje nasilja v okoljih, kjer živijo in se šolajo otroci in mladostniki. Udeleženci so izrazili visoko stopnjo zadovoljstva z izobraževanji, ki so jim prinesla koristna in uporabna znanja.

Slovenska filantropija je v projektu sodelovala s programom PROSTOVOLSJTVO – KREPITEV VREDNOT NENASILJA, v katerem je 643 udeležencev oblikovalo množico uspešnih razvojnih spodbud za širjenje prostovoljstva v vzgoji in izobraževanju ter s tem preprečevanja nasilja. Najzanimivejši modeli so bili predstavljeni na konferenci v okviru delavnice Preventivna moč prostovoljstva, ki sta jo vodila Tereza Novak in Primož Jamšek iz Slovenske filantropije.

Dobre prakse so na delavnici predstavile: Anita Peklar Selinšek z OŠ Olge Meglič Ptuj, Brigita Muršec z OŠ Gustava Šiliha Maribor, Zdenka Černelič z OŠ Minke Namestnik iz Slovenske Bistrice, Nina Mohar Krajnc, Marjetka Bezjak, Marina Herman in Sonja Ritonija z OŠ Duplek ter Meta Trček, Ana Kostanjevec in Katarina Masnec z OŠ Ivana Cankarja Vrhnika.

Na delavnici so udeleženci ugotovili, da prostovoljstvo otrok in mladih šolam prinaša več koristi in dobrih vplivov na odnose kot pa terja organizacijskega dela, čeprav je tega precej. Kjer si mentorstvo mladim prostovoljcem razdeli več pedagoških delavcev in je prostovoljstvo močno podprto s strani vodstva zavoda, lahko prostovoljstvo daje poleg načrtovanih tudi nepričakovane odlične rezultate na področju solidarnosti in kulture nenasilja.

Posnetek s konference

     

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se