Print header

Rehabilitacija otrok iz Bosne in Hercegovine in Črne gore

18.07.2012

Rehabilitacija otrok iz Bosne in Hercegovine in Črne gore
Razvojni projekt »Podari nasmeh« in »Od okolja do družine«

Zavod Krog v Kopru v nedeljo, 22. julija, pričakuje 30 socialno ogroženih otrok iz Gornjega Rahića in Otroškega dnevnega centra in zatočišča za otroke iz ulice iz Zenice (BiH), v ponedeljek pa 30 socialno ogroženih otrok iz severnega dela Črne gore (Berane, Rožaje, Murino, Plav in Gusinje), slednji pa bodo prvič v svojem življenju poleteli z letalom, kar sta jim omogočila Adria Airways in Aerodrom Podgorica.

Otroci iz BiH so udeleženci humanitarno razvojnega projekta Podari nasmeh, ki se letos izvaja že osmo leto. Otroci iz Črne gore pa so del triletnega razvojnega projekta »Od okolja do družine«. Oba projekta podpira Ministrstvo za zunanje zadeve Republike Slovenije. Glavni pokrovitelj rehabilitacije otrok iz BiH že sedmo leto pa je KD Kapital d.o.o. in ABDS d.d. iz Sarajeva.

Otroci so žrtve slabšega ekonomskega in socialnega položaja staršev, in kraja, v katerem živijo. Prihajajo iz družin, ki nimajo zaposlitvenih in izobraževalnih možnosti, ki živijo pod pragom revščine, med njimi so otroci, ki živijo in delajo na ulicah. Izobraževanje je vitalni predpogoj boja proti revščini, neenakosti spolov in predpogoj za uresničevanje človekovih pravic in demokracije, zaščito okolja in normalno rast populacije. Rehabilitacija otrok iz JV Evrope poteka že od leta 2005 in smo v tem času pomagali preko 600 otrok iz BiH, Črne gore in Kosova.

 Otroci na obisku leta 2011.

Zavod Krog jim bo omogočil aktivno zapolnjevanje časa z interaktivnimi in ustvarjalnimi delavnicami, ki jih bodo izvedli Zavod Emma, Zavod Karo, Smetumet, Ana Bernetič in Amnesty International, nato jih bomo popeljali na izlet v Ljubljano, zapolnili čas z druženjem, igrami, šolo plavanja, kratkim tečajem italijanskega jezika ipd. Obiskali bodo TV Koper, Državni zbor, župana mesta Ljubljana in župana mesta Koper, Piran, Akvarij Piran, Živalski vrt, si ogledali film v kinu, prvič poskusili tudi bowling in še in še. Skozi delavnice se bodo otroci dotaknili teme nasilja, otrokovih pravic, prostovoljstva, aktivne državljanske vloge, promocije nediskriminacije ter reciklaže, varstva okolja, ravnanja z odpadki. Delavnice bodo prijetno in poučno vplivale na klimo, razvoj in odnose med otroki, kjer bodo spoznavali in se učili o novih pojmih, vrednotah, občutkih in pogledih na življenje.

V Dijaškem domu Koper jih bo 25. julija obiskal minister za zunanje zadeve Karl Erjavec in predstavniki glavnih pokroviteljev.

Emina Hadžić
direktorica
Naj prostovoljka 2008

Zavod Krog si skozi svoje projekte prizadeva za trajnostni razvoj, reševanje globalnih izzivov, ozaveščanje in spodbujanje ljudi k aktivnejšemu sodelovanju pri obravnavi Milenijskih razvojnih ciljev.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se