Print header

Pristojna ministra ponovno obveščena o nerazumni določbi o plačevanju prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje za prostovoljsko delo

19.09.2012

Slovenska filantropija je v imenu Slovenske mreže prostovoljskih organizacij, ki povezuje 856 članic, maja 2012 Davčno upravo RS opozorila na družbene posledice izvajanja nerazumne določbe o plačevanju prispevkov za pokojninsko in zdravstveno zavarovanje za prostovoljsko delo, saj ta ogroža razvoj in širjenje prostovoljstva v Sloveniji.

Prostovoljske organizacije, v katerih deluje večina prostovoljcev, so nevladne organizacije, ki se financirajo večinoma iz članarin ali s kandidaturami na javnih razpisih. Na tak način financirane organizacije večinoma ne razpolagajo z visokimi sredstvi, oziroma je njihov namen strogo določen.

Zaradi vztrajanja pri pojasnitvi, da morajo prostovoljske organizacije za posameznega prostovoljca ZPIZ-u na nekaterih področjih delovanja plačevati 3,21 EUR letno in ZZZRS-u na skoraj večini področij delovanja 4,53 EUR mesečno, smo 18.9.2012 pismo s prošnjo za čimprejšnje ukrepanje v smeri spremembe zakonov ali začasno vsaj v zadržanju DURS-a pred izterjavo prispevkov naslovili na pristojna ministra mag. Andreja Vizjaka (Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve) in Tomaža Gantarja (Ministrstvo za zdravje).

Pismo ministroma 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se