Print header

Sprememb ne moreš le pričakovati, jih moraš tudi spodbuditi

20.09.2012

Podjetje HP Slovenija se je pred dobrim letom pridružilo globalni iniciativi našega podjetja, ki spodbuja korporativno prostovoljstvo. Po kar nekaj izpeljanih aktivnostih lahko rečem, da sem vesela, da delam v podjetju, kjer sodelavci pri predstavitvi prostovoljskih aktivnosti ne sprašujejo 'kako, zakaj, za koga', temveč večinoma le 'kdaj'.
Tako je bilo tudi z akcijo v romskem naselju Smrekec; v relativno kratkem času in brez pretirenega promoviranja sem dobila dovolj prijav sodelavcev, ki vedo, da sprememb ne moreš le pričakovati, ampak jih moraš tudi spodbuditi.
Skupina osmih prostovoljcev se je torej meglenega in hladnega petkovega jutra odpravila proti Grosuplju. Za nalogo smo si zadali prebarvati bivalnik, v katerem se izvajajo predšolske aktivnosti in aktivnosti za šoloobvezne otroke. Med delom, druženjem z otroki in pogovorom z Lili Zupančič, vodjo projektov v društvu Romi gredo naprej, smo vsaj nekoliko spoznali njihovo kulturo in način življenja. Naše občutke po zaključku akcije pa smo strnili v nekaj stavkov.

Urša Miklič
(Vodja prostovoljski projektov, HP Slovenija)

Občutki so mešani - po eni strani sem vesel, da smo lahko nekaj dobrega naredili za pomoči potrebne, po drugi pa je to kaplja v morje, ki ne spremeni prav veliko. Če se bo zaradi tega še kdo več odločil, da pomaga romskim otrokom, sem zadovoljen.
Jure Pančur

Na začetku se zdi malo smešno, da boš s "packanjem" nekomu pomagal. Vendar na koncu vidiš, da so včasih potrebne samo malenkosti, da nekomu polepšaš svet. Super je bilo! Packanje, druženje in nasmehi otrok.
Sara Pugelj

Izkušnja z akcije je zelo dragocena, saj smo romski svet spoznali neposredno (čeprav le za nekaj ur), proč od medijskih objav in večinoma neproduktivnih razprav na to temo. In čeprav se včasih zdi, da živimo v dveh različnih vesoljih, sem prepričana, da se z nekaj truda na obeh straneh med njima da zgraditi kakšno Mlečno cesto.
Urša Miklič

Petkovo barvanje bivalnika za predšolske otroke v romskem naselju mi je bilo v veliko veselje. Sprva me je prijetno presenetila njihova topla dobrodošlica in nasmehi na obrazih, kljub preprostemu načinu življenja. Tekom dneva so se med otroki in nami spletle prijazne vezi, ki me bodo za vedno opominjale na dejstvo, da so v življenju pomembne predvsem sreča, zdravje in ljubezen. Na koncu pisanega in s čustvi obarvanega dneva pa me je razveselila čisto vsaka iskrica v očeh malih junakov ob pogledu na njihov ´novi – stari´ vrtec. En velik poklon namenjam gdč. Lili, ki z izjemno požrtvovalnostjo in naklonjenostjo skrbi za počutje njenih varovancev, kjer se že od daleč vidi, da to dela iz srca. Hvala lepa ga. Vesni iz Filantropije ter naši Urški za organizacijo. Takšno izkušnjo toplo priporočam prav vsakemu."
Barbara Mioč Spalević

Petkova izkušnja ni bila le pomoč romskim otrokom, ampak izjemna izkušnja za vse udeležene. Mislim, da smo ob druženju z romskimi otroki opravili s svojimi predsodki in odšli iz romskega naselja bogatejši za izjemno izkušnjo. Nasmehi, toplina in sreča v očeh otrok nas je vse napolnila z neizmerno srečo in zadovoljstvom, po drugi strani pa pustila malo grenak priokus. Mnogi romski otroci so oropani lepega otroštva, pa tudi v prihodnosti se nimajo nadejati česa lepega. Če smo jim vsaj malo polepšali dan in naredili njihov vrtec "otroško" lepši, je bil naš mali namen izpolnjen. Upam, da to ni bila zadnja akcija in da se bo v prihodnosti "opogumil" še kdo iz naših vrst.
Valentina Erčulj

Prihod v romsko vasico me je presenetil, saj so se mi otroci, čeprav nasmejani, močno zasmilili. Že takoj na začetku so najbolj hrabri pokazali, da želijo biti prisotni, se igrati in nam bodo v pomoč. Trenutno njihov vrtec v naselju barvno izstopa in videlo se je, da so otroci nanj zelo ponosni. Verjamem tudi, da bodo otroci sedaj še z večjim veseljem obiskovali in raziskovali Lilijin učni program.
Ana Lušina

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se