Print header

Z majhnimi dejanji storimo veliko dobrega

27.09.2012

Preberite si vtise s predstavitve prostovoljskega dela na umetniški gimnaziji Gimnazije Koper.

Gimnazija Koper je imela v program spoznavnega vikenda vključen tudi obisk dveh predstavnikov Rdečega križa, ki sta nam predstavila prostovoljstvo. Kot sta nam povedala, je najpomembnejši del prostovoljskega dela to, da se zanj odločiš sam in ga opravljaš s srcem, sicer je bolje, da ga sploh ne. S tem smo se vsi strinjali, saj smo mnenja, da s prisiljenim delom lahko v večini primerov povzročimo več škode kot koristi- tako za nas, kot za tiste, potrebne pomoči, saj pri delu nismo zadovoljni in se to čuti v našem odnosu do ljudi.
Med delavnico smo med drugim po pomembnosti razvrščali stvari, zaradi katerih bi se začeli ukvarjati s prostovoljstvom. Na večini seznamov se je na vrh uvrstila sreča- tako naša, kot sreča drugih okoli nas. Super se nam je zdelo tudi, da lahko s svojim prostovoljstvom pripomoremo k nastajanju boljšega sveta.

Meniva, da je predavanje mnogo sošolcev spodbudilo k razmišljanju, da bi se tudi sami začeli ukvarjati s prostovoljstvom in se tako združili pod geslom 'Mladi za boljši svet!'

Ana in Sara, umetniška gimnazija Gimnazije Koper

V soboto smo imeli delavnico o Rdečem križu, ki ima svoje prostovoljce po vsem svetu in na vseh področjih, kjer lahko nudijo svojo pomoč.
Prostovoljstvo je dar, ki ga damo drugim, ne da želimo karkoli v zameno, saj se nam vse poplača z iskreno zahvalo, nasmehom in notranjim zadovoljstvom ter mirom, ki ga doživimo v samih sebi. To nas lahko osreči. Pomembno je, da se ne sramujemo svojih čustev in da se veselimo z drugimi in sami, saj to je najlepše darilo življenja. Važno je, da vemo, da lahko vedno pomagamo in na ta način bomo tudi mi dobili pomoč, če jo bomo kdaj potrebovali. Uživati moramo v trenutku, saj je vsak neponovljiv in edinstven in ves čas delovati tako, da osrečujemo druge.
Zvedeli smo za vse nesreče, ki se lahko pripetijo človeku in njegovim najbližjim in v takih trenutkih potrebujejo nekoga za pomoč ob sebi. Prostovoljci Rdečega križa so tisti >>nekdo<< v njihovem življenju, ki som jim lahko v veliko pomoč in tisti >>nekdo<<, četudi samo nekdo, ki posluša, se nasmeje in svetuje po svojim zmožnostih. In to smo lahko tudi mi.
Na ta način duhovno rastemo in se razvijamo ter pridobivamo izkušnje, ki nam bodo v prihodnosti pomagale pri reševanju problemov in spopadanju z izzivi, ki nas čakajo. Lepo pa je vedeti, da imamo veliko tudi starejših prostovoljcev, ki so nam lahko velik zgled in njihove modrosti nam lahko vlijejo veliko upanja in povrnejo samozavest, ko nam je težje in bi najraje obupali. Važno je, da se zavedamo, da lahko z majhnimi dejanji storimo veliko dobrega in osrečimo druge, pa tudi same sebe. Vsak dan nam bo tako neka nova priložnost, da postanemo boljši ljudje in razveselimo tiste, ki jih imamo radi.

Mojca, Tjaša in Danijel, umetniška gimnazija Gimnazije Koper

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se