Print header

Kako si danes? Izkoristi priložnost in Bodi UP!

16.10.2012

Natečaj iskanja slovenskega glagola, ki postavlja prostovoljstvo v širši miselni kontekst javnosti, prihaja v finale

Le še do konca meseca imamo priložnost prispevati svoj predlog, ki bo morda dobil mesto v korpusu SSKJ – vseslovenska akcija iskanja novega glagola Bodi UP! za slovensko prostovoljstvo se počasi bliža velikemu finalu in kmalu bo postalo jasno, ali bomo prostovoljci čebelčkali, dobrotirali, filantropirali, SOSirali ali probonirali. Morda pa tudi ne, vse je odvisno od predlogov, ki jih vsak dan prispevajo slovenski uporabniki na facebook strani Prostovoljstvo.org.

Aktivnosti Slovenske filantropije združene pod naslovom Bodi UP! prinašajo sočne sadove. Od 1. septembra se na facebook profilu Prostovoljstvo.org., ki ga upravlja Slovenska filantropija, vsak dan pojavlja do deset novih predlogov glagola in aktivnosti so nasploh naletele na zelo pozitiven odziv spletne javnosti. O tem, da se glas Bodi UP! uspešno širi, pričajo tudi predlogi prispeli po navadni ali elektronski pošti neposredno na naslov Slovenske filantropije.

»Ugotavljamo, da imamo Slovenci svoj jezik zares radi in ustvarjalnost ne pozna meja niti starosti,« komentira dozdajšnje predloge Tereza Novak, direktorica Slovenske filantropije. »Že zdaj smo zelo zadovoljni z naborom predlogov, med katerimi imamo tudi nekaj favoritov. Ne morem vam jih imenovati, ker natečaja še ni konec in končna izbira bo tako ali tako delo strokovne komisije.«

Z aktivnostmi Bodi UP!, ki združujejo promocijo prostovoljstva in natečaj za nov slovenski glagol, ki bi enostavno opisal opravljanje prostovoljskega dela, je Slovenska filantropija začela s 1. septembrom. Aktivnosti povezujejo prostovoljce in širšo javnost ob temi prostovoljstva. Skozi natečaj in proces iskanja glagola Slovenska filantropija spodbuja drugačno in globlje razmišljanje o bistvu prostovoljskega dela in o njegovih koristih ne le za družbo, ampak tudi za posameznika, ki prostovoljsko delo opravlja.

Promocija prostovoljstva in natečaja je zastavljena na široko in vključuje TV in radijske spote, zunanje oglaševanje, tiskane oglase in on-line promocijo. Kampanja je podprta z merchandisingom v obliki popularnih zapestnic in majic, opremljenih z geslom, ki odraža naravo prostovoljstva v kontekstu slovenske tradicije Vstani in obstani – bodi UP!

Zadnja velika priložnost za udeležbo na natečaju Bodi UP! v živo se obeta na prihajajoči Študentski areni, ki bo potekala v Ljubljani prihodnji teden v znamenju povezovanja. Tudi tam bodo imeli vsi obiskovalci možnost vključiti se v natečaj in oddati svoj predlog na posebni stojnici Slovenske filantropije. Vsak direktno oddan predlog bo nagrajen!
Že ta petek, 19. novembra, pa bo v okviru Šolske impro lige v KUD France Prešeren ob 17. uri potekala ekshibicijska tekma posvečena prostovoljstvu in iskanju glagola.

Nabor predlogov lahko pogledate v spletni aplikaciji Bodi UP! na Facebooku, kjer tudi lahko še do 31. oktobra 2012 prispevate svoj glagol.

Najboljše predloge bo izbrala strokovna komisija, katere član je poleg strokovnjakov Slovenske akademije znanosti in umetnosti tudi Boštjan Gorenc – Pižama, ki je za kampanjo posnel televizijski spot (oglejte si ga na youtube) in skupaj z medijskim sponzorjem Valom 202 radijski spot. Komisija bo na posebni slovesnosti 5. decembra, ob mednarodnemu dnevu prostovoljstva, razglasila zmagovalne predloge, ki se bodo potegovali za vpis v korpus Slovenskega knjižnega jezika.

UPamo, da bo med njimi tudi beseda, ki nam bo vsem olajšala delo. Ali bo to prohumanirati, dobrodelati, džabetovati, nekapitaliti, pozitivirati, voljkati ali zastonjkati? Natečaja še ni konec in se pustimo presenetiti.

Danes Bodi UP za prostovoljce in predlagaj novo besedo, jutri pa se jim priključi in ostani Vedno UP.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se