Print header

Postati prostovoljka ali ne postati

05.11.2012

To je vprašanje, s katerim sem se občasno ubadala zadnja tri leta, od kar sem upokojena. Zdrava sem še, čas bi se našel, volja je, le odriv potrebujem, sem razmišljala. In prišel je tudi ta.

Pomagala mi je Desa Muck. V oktobru sem prebrala njen članek v neki reviji »Zakaj sem šla s Facebooka?«.

Piše o sodobnem načinu dialoga in reševanja družbenih problemov preko tega medija. Aplikacije ponujajo vso raznolikost našega ožjega in širšega okolja, opozarjajo na pomembnost odnosov, ljubezni, prijateljstva, pozivajo k očuvanju narave, zaščiti živali in nenazadnje k podpori raznim aktivističnim akcijam, ipd.

Tam se je znašel tudi poziv ljubljanskih študentov in kulturnikov k branju Cankarjevih hlapcev pred parlamentom. Sprejet je bil z velikim odobravanjem in odzivi spodbude so številčno vreli iz vseh koncev. Rezultat: pred parlament je prišlo 12 podpornikov!?

Torej vse kaže na to, da bo sodobni človek vse svoje male in velike revolucije speljal kar iz fotelja!

V to seveda ne verjamem. Za zgodbami o brezposelnih, lakoti, bolezni, samoti, revščini, zlorabi, mnogih stigmah, stoje pravi človeški, žalostni in nemi obrazi. Potrebujejo našo bližino, čakajo naš topel pozdrav, spodbuden nasmeh, naše izkušnje in veščine, našo družbo,  prijateljstvo, pomoč v situaciji, ki jih hromi.

No, led sem prebila in se prijavila na prvo možno Uvodno usposabljanje za prostovoljke in prostovoljce na Slovenski filantropiji v Ljubljani.

Skozi dvodnevno dogajanje sta nas vodila izkušena predavatelja in filantropa, Nevenka Alja Gerl in Jaka Kovač. Prejeli smo znanja in veščine s področij: vloge prostovoljnega dela, motivacije zanj, odnosa med prostovoljcem in uporabnikom, odnosa do stigmatizacije, komunikacije, pravic in odgovornosti prostovoljcev in uporabnikov in etičnega kodeksa organiziranega prostovoljstva.

Usposabljanje priporočam vsakomur, ki si želi sodelovati v prostovoljstvu. Prejeli boste odgovore na mnoga vprašanja, razblinili dvome in pomisleke, našli zaupanje v vašo odločitev.

Ko se odločimo pomagati s srcem, ugotovimo, da je prostovoljstvo tudi zadovoljstvo.

Skušajmo skupaj vrniti čim več nasmehov na žalostne obraze!

Stanislava G.

 

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se