Print header

72 ur: Mladi zmoremo!

05.11.2012

72 ur / 20 projektov / 500 mladih / 30.000 prostovoljnih ur

72 ur: MLADI ZMOREMO!

28. do 31. oktober 2012

Mladi junaki v 72 urah spremenili svet

72 ur akcije, načrtovanja, usklajevanja, timskega dela. Okrog 500 mladih prostovoljcev je med 28. in 31. oktobrom spreminjalo svoje lokalno okolje, in s tem svet.

Mladi junaki so skupaj dosegli neverjetne številčne rezultate:

-        600 m2 prepleskanih površin,

-        1 na novo postavljeno v otroško igrišče,

-        50 zbranih mobilnih aparatov, razdeljenih med socialno ogrožene,

-        6 poskusnih delovnih mest (preizkus poklica za 1 uro),

-        2 očiščena in urejena mestna parka v Sloveniji,

-        1 prenovljeno stanovanje in srečnejša šest članska družina,

-        20 kosov pohištva v prenovljenem domu in kup uporabne posode in druge opreme,

-        12 nasmejanih bolnikov s cerebralno paralizo,

-        30 velikih tabel osveščanja proti preveliki porabi sveč,

-        1 polepšan dom ostarelih in srečnejši stanovalci,

-        50 opravljenih del za starejše občane in invalide,

-        300 evrov zbranih za nakup grelnika za novorojenčke,

-        1 prenovljena stara hiška s posneto zgodovinsko zgodbo.

Skupine mladih po Sloveniji so v nedeljo, 28. oktobra, ob 15h izvedele, kaj je njihova naloga. V 72 urah morajo tako projekt načrtovati, pridobiti sredstva in potencialne udeležence, in ga tudi izvesti. Projektne izzive tako na terenu rešujejo med 28. in 31. oktobrom 2012. 

72 ur je vseslovenski mladinski projekt, ki ga je letos organiziralo Društvo mladinski ceh. Na ravni celotne Slovenije je v 20 krajih sodelovalo okrog 500 mladih, ki so v zadane izzive vložili okoli 30 tisoč prostovoljnih ur. »S tem, da mladi v lokalnem okolju rešujejo družbene izzive in s tem pripomorejo okolju, v katerem živijo, želimo sporočiti širši javnosti, da smo mladi več kot samo aktivni, da zaznavamo probleme okoli sebe, in smo jih tudi pripravljeni reševati,« pravi Franci Bačar, vodja projekta.

Mladi prostovoljci resnično navdušeni!

Nad pričakovanji. Kar nekaj jih je reklo, da so bolj "not padli" kot so pričakovali pred začetkom. Številne skupine so se odločile, da bodo nadgradile svoje projekte, v Sodražici že načrtujejo, kako bodo prenovili še zimsko kapelo, prostovoljci, ki so opremljali stanovanje šest članski družini bodo še cel teden nabirali kose opreme in jih vozili tja, taborniki na Koroškem pa bodo spomladi izvedli še eno akcijo, v kateri bodo očistili drug del parka in prebarvali ograjo. Spletle so se tudi vezi med prostovoljci in varovanci društva Sonček, VDC-ja Polž in doma za starostnike Tisje. Prostovoljci se bodo v te ustanove še vračali. 

Skupaj je stopila vsa vas!

Zelo pozitiven in velik odziv. Predvsem v tistih akcijah, ko se je kaj potrebovalo, in so mladi stopili v akcijo. Tako je v vasi Koče blizu Postojne, kjer so mladi postavljali igrala za otroke, vas že pred začetkom akcije pripravila večino potrebnega materiala, med akcijo pa so pomagali z orodjem, kot so motorke, vijaki, vrvi, v občini Tabor so zbrali čez 50 starih mobitelov in nato so le te predelali in jih podarili starostnikom in socialno ogroženim. Tudi gostitelji projektov so bili navdušeni. Tako so nam z centra NEC iz Cerknice, kjer so tamkajšnji skavti v sodelovanju z agrarno skupnostjo iskali nove možnosti za podjetništvo in turizem, sporočili, da je bila skupina neverjetno zagreta, in da si želijo z njimi sodelovati tudi v prihodnje. 

Navdušeni organizatorji z mavrico vtisov

Franci Bačar in Tadeja Mesojedec, ki sta kot koordinatorja projekta obiskala večino skupin po Sloveniji in tako še bolj začutila njihov utrip, sta resnično polna vtisov. Pri vsaki ekipi prostovoljcev sva doživela mini bum navdušenja. Ene sva zmotila med vnetim načrtovanjem in viharjenjem idej, druge pa v konkretni akciji. Ko vidiš, da nekdo pri 15 centimetrih snega, že cel dan čisti bližnji park, zaraščeno pot, nosi pohištvo, ali izvaja manjša gradbena dela, si preprosto tudi sam  napolnjen z energijo (pa tudi na pomoč priskočiš!). »Videla sva veliko volje, energije, odločenosti, in to se odraža tudi v rezultatih. Mladi so pokazali, da zmorejo, da znajo, in da jim noben izziv in pretežak.  Pokazali so, da imajo številne talente, znanja, sposobnosti in da ob dobri podpori lahko vse to izkoristijo za zelo dober namen,« pravi Bačar.

Več

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se