Print header

Dobre zgodbe spodbuda za razvoj prostovoljstva v slovenskih bolnišnicah

19.11.2012

Forum o prostovoljstvu v slovenskih bolnišnicah je po opažanju, da je v Sloveniji še veliko priložnosti za razmah in razvoj prostovoljstva v bolnišnicah, v Ljubljani 16. novembra 2012 pripravila Slovenska filantropija v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje in pod pokroviteljstvom Barbare Miklič Türk, ambasadorke prostovoljstva. 

Prav zaton prostovoljstva v bolnišnicah je bil eden od razlogov za organiziranje foruma in Anica Mikuš Kos, predsednica Slovenske filantropije, se sprašuje, katere so dejansko ovire, ki v institucijah, ki bi morale prostovoljstvo bolj podpirati, povzročajo odklanjanje prostovoljstva. Tujina nam je tu lahko za zgled, saj v nekaterih državah prostovoljci delajo tudi več kot štiri ure tedensko, pri nas pa se je število prostovoljcev v bolnišnicah z leti le zmanjševalo.

            

Barbara Miklič Türk je v nagovoru dejala, da prostovoljstva ni nikoli preveč in poudarila, da je prostovoljno delo koristno tako za prostovoljca kot za osebo, ki je deležna pomoči, ter dodala, da težava nastane pri ločevanju med prostovoljnim delom in delom, ki ga je treba plačati.

Prostovoljci so že danes aktivni in dobrodošli v Splošni bolnišnici Jesenice, Splošni bolnišnici Novo mesto, UKC Ljubljana in nekaterih drugih zavodih s področja zdravstva, kjer poudarjajo, da dejansko ne obstajajo zakonske ovire za uvajanje in izvajanje  prostovoljskega dela v bolnišnicah. Največje ovire so, kot se je izkazalo tekom razprave, v miselnosti in podpori oz. naklonjenosti vodstva. Zato prostovoljstvo dejansko za razvoj v slovenskih bolnišnicah potrebuje sistemsko podporo in aktivno delovanje Ministrstva za zdravje. Predstavnica ministrstva Zdenka Tičar je predstavila dosedanja prizadevanja ministrstva na tem področju in izrazila pripravljenost za sodelovanje s prostovoljskimi organizacijami.

Zdenka Kramar, ki v Splošni bolnišnici Jesenice koordinira prostovoljce, je prepričana, da lahko s primeri dobrih praks tudi bolnišnicam, kjer zavračajo prostovoljstvo, dokažejo, da prostovoljci lahko le pomagajo. Jožica Rešetič, koordinatorka prostovoljstva v Splošni bolnišnici Novo mesto, pa dodaja, da je treba več delati na tem, da vodstvo spremeni miselnost in prostovoljstvo umesti v bolnišnični prostor, saj prostovoljci pripomorejo, da se bolnikom v bolnišnici izboljša kvaliteta zdravljenja in življenja.

 Razprava se je nadaljevala tudi med odmori.  Foto: Janez Platiše

Iz uspešnih programov prostovoljstva v bolnišnicah je razvidno, da le-to nujno potrebuje program usposabljanja prostovoljcev, mentorstvo, supervizijo in kot ključno tudi koordinatorstvo prostovoljcev, ki ga izvaja nekdo od zaposlenih v bolnišnici, pa tudi aktivno sodelovanje bolnikov in prostovoljcev v organih upravljanja bolnišnic. Udeleženci foruma so predlagali, da bi forum odslej organizirali vsako leto, hkrati pa bi ustanovili stalno delovno skupino ali projektni svet Slovenske filantropije za področje prostovoljstva v bolnišnicah, v katerem naj bi aktivno sodelovalo tudi Ministrstvo za zdravje, sicer si sistemskih premikov najbrž ne moremo obetati.

Celoten zapis Foruma

Prezentacije sodelujočih:

Prostovoljstvo_v_bolninicah_danes_in_zakonodaja_na_podroju_prostovoljstva_pj.ppt

Varuh_in_prostovoljci_v_bolninicah.ppt

SB_Jesenice.ppt

SB_Novo_mesto.ppt

Prostovoljsko_delo_v_UKC_Ljubljana_MZ_Forum.pptx

Prostovoljci_na_Onkoloskem_institutu_Tatjana_Samec.ppt

ZAVOD_PET.pptx

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se