Print header

Navdihujoče na 22. svetovni konferenci IAVE

13.12.2012

22. svetovna konferenca IAVE (International Association of Voluntary Efforts - Mednarodna organizacija prostovoljskih aktivnosti) je potekala med 10. in 12. decembrom 2012 v Londonu, Veliki Britaniji, državi, ki slovi po predanosti prostovoljskim aktivnostim. Konferenca je združila skoraj 400 udeležencev iz 70 držav vseh celin. Ponudila je tudi prostor nacionalnim prostovoljskim centrom, Slovenijo in Slovensko filantropijo je na povabilo zastopal Primož Jamšek. Kot rezultat konference so nastali zametki svetovne mreže prostovoljskih centrov (v Evropi takšno mrežo predstavlja Evropski prostovoljski center).

Osrednja tema konference je bila korporativno prostovoljstvo in druge oblike sodelovanja med prostovoljskim in tržnim sektorjem.  Prikazane so bile oblike, ki jih že imamo v Sloveniji (skupinsko in individualno korporativno prostovoljstvo), pa tudi mentorstvo mladim, ambasadorstvo socialnih idej. V Sloveniji smo že sramežljivo razmišljali, da bi kot del korporativnega prostovoljstva zaposleni vsak dan z enim klicem osamljeni, socialni občutljivi osebi preverili, ali je z njo vse v redu. Konferenca je potrdila, da je to marsikje že redna praksa.

Debata je tekla tudi o prostovoljstvu starejših, o postavljanju standardov in certificiranju prostovoljskih programov, raziskovanju področja prostovoljstva, izzivih mentorjev. Z različnimi prostovoljskimi centri smo pregledovali različne internetne posredovalnice prostovoljskih del, kar dosti rešitev je primernih za Slovenijo. Se že kdo veseli leta 2013?

Justin David Smith, generalni direktor Voluntering England, je izpostavil, da je delovanje nacionalnih in lokalnih prostovoljskih centrov oteženo zaradi različnih mitov. Kot prvega je izpostavil mit, da se prostovoljstvo kar zgodi, ob tem pa predstavil dvoletno načrtovanje sodelovanja prostovoljcev na letošnjih Olimpijskih igrah.  Vsi tisti, ki organiziramo prostovoljsko delo, smo v tisku s prostovoljci, mentorji, vemo, da je za kvaliteten potek prostovoljstva potreben čas, pa tudi denar za povračilo stroškov, plačevanje zavarovanja ...

Konferenco smo zaključili z imenovanjem predstavnikov po različnih celinah, ki bodo nadalje skrbeli za pretok informacij, in podelitvijo nagrad. Nagrado za najbolj socialno odgovorno podjetje je prejelo kanadsko podjetje, ki je skupaj z nacionalnim prostovoljskim centrom Volunteer Canada zastavilo široko kampanjo vrednote prostovoljstva.

Naslednja IAVE konferenca bo potekala aprila 2014 v Coast Guardu v Avstraliji.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se