Print header

Ulovi praholovca in pomagaj hiši hospic

29.01.2013

Tokrat imajo Ekologi brez meja za vas malce drugačno povabilo. Kot zagotovo veste, se je lansko leto za Slovensko društvo hospic začela izrisovati klavrna usoda. Zaradi pomanjkanja sredstev za delovanje organizaciji grozi zaprtje. Ker je njihovo delo izredno dragoceno in nikakor ne sme izginiti, so se tudi Ekologi brez meja odločili, da jim skušajo pomagati po svojih močeh. Seveda ne sami, saj veste, skupaj zmoremo več!

21. decembra je minilo dve leti odkar je z delovanjem pričela prva slovenska hiša hospica, ki je namenjena bivanju in negi ljudi s kronično neozdravljivo boleznijo v zaključni fazi. Hišo upravlja Slovensko društvo hospic, edino, ki izvaja to dejavnost v Sloveniji in pomeni velik prelom v slovenski družbi na splošno, saj spodbuja vstop v bolj ozaveščen način odnosa do umirajočih. V hospicu je za umirajočega poskrbljeno celostno. V društvu tako poudarjajo, da je umiranje več kot medicinski proces - gre predvsem za proces zaključevanja odnosov, do sebe, do bližnjih, do skupnosti in to terja intimni prostor in čas. V hiši ponujajo paliativno oskrbo oziroma celostno oskrbo hudo bolnim, ki umirajo, in njihovim svojcem. V letošnjih prvih devetih mesecih so ob koncu življenja pomagali 89 umirajočim in 205 svojcem. Uporabniki v hiši v povprečju ostanejo 29 dni.

Hiša danes žal tone v rdečih številkah. Država je dala zagotovilo o financiranju že leta 2009, a koncesije, na kateri bi za ta sredstva lahko kandidirali, navkljub vsakoletnim obljubam, do danes še ni razpisala. Če jim bo država prisluhnila, bodo prve koncesije za paliativno oskrbo podeljene šele jeseni 2013. Toda, do takrat morajo preživeti. Ekologi brez meja so zato sklenili, da se skupaj z vami odzovejo na njihovo prošnjo za podporo, tako da organizirajo dobrodelno spletno dražbo “Ulovi praholovca” in celoten izkupiček namenimo Slovenskemu društvu hospic.

Za kaj pravzaprav gre?

V zadnjem mesecu so Ekologi aktivno zbirali praholovce -  zaprašene predmete oz. storitve, ki so dobro ohranjeni, bodisi praktični, bodisi lepi ali zanimivi, a za lastnika nefunkcionalni in "praholovski". Za nekoga drugega pa je praholovec lahko točno tista stvar, ki si jo želi, potrebuje, mu je všeč in bi jo lahko koristno uporabil. Vsi ti predmeti so sedaj umeščeni na dobrodelno spletno dražbo, ki poteka na Facebook strani Ekologov brez meja: https://www.facebook.com/Ekologibrezmeja. K sodelovanju pa ste vabljeni tudi vi!

Zakaj sodelovati?

Z nakupom praholovca mimogrede podaljšamo življenjsko dobo že odpisanim predmetom, ne proizvajamo novih odpadkov in smo prijazni tudi do okolja. In ne samo to, s sodelovanjem na dražbi morda zagledamo odprašenčka, ki smo si ga od nekdaj želeli in hkrati pomagamo Hiši hospic.

Kako lahko kupim »odprašenčka«?

Dražba bo potekala vse do 31. marca na Facebook strani Ekologov brez meja. Na dražbi lahko sodelujete tako, da pod fotografijo zapišete znesek, ki ste ga pripravljeni odšteti za želeni predmet. Ta ne sme biti nižji od izklicne cene, hkrati pa se mora vsaj za en evro višji od predhodne ponudbe.

2. aprila po zaključenih licitacijah boste obveščeni, ali ste bili na dražbi najuspešnejši. V tem primeru znesek, ki ste ga ponudili, nakažite na TRR Slovenskega društva hospic. Po nakazilu se skupaj z donatorjem dogovorite za način predaje predmeta (slednji bo o vašem plačilu obveščen).

Nakazilo izvedete na:

Slovensko društvo hospic
Gosposvetska 9, 1000 Ljubljana
TRR (IBAN): SI56 05100-8010047155,
Abanka Vipa d.d. (SWIFT ABANSI2X)
Koda namena: CHAR
Namen: Donacija, praholovec št. xy (namesto xy napišete številko predmeta, ki ste ga kupili)

Med praholovci, ki iščejo nove domove med drugim najdete tudi čudovite oranžne uhane iz pleksi stekla, komplet glinenih skodelic, album s 14 skladbami Boba Dylana, vrečko iz blaga in stekleničko z logotipom Očistimo Slovenijo 2012, priročnik The secret Daily teaching, slušalke za prostoročno telefoniranje, rokovnike za leto 2013 in akt športne plezalke Natalije Gros.

 

Zagotovo vas je zamikalo, kajne? Oglejte si praholovce na https://www.facebook.com/media/set/?set=a.457702560945065.96696.105187989529859&type=3.

Dodatne informacije

Društvo Ekologi brez meja

E: info@ocistimo.si

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se