Print header

Koroška za povezave in več sodelovanja

17.03.2013

Slovenska filantropija je 11. in 12. marca opravila že svoj tretji regijski obisk, tokrat na Koroškem. Gostili so nas na Ravnah na Koroškem, v kraju, kjer je tudi sedež koroškega regionalnega stičišča nevladnih organizacij KOROCIV, ki so nam pomagali pri organizaciji obiska.

Na samem začetku smo se srečali z županom Občine Ravne na Koroškem Tomažem Roženom. Občina, v primerjavi z veliko večino drugih, pred objavo javnih razpisov za sofinanciranje dela nevladnih organizacij, opravi posvetovanja in delovna srečanja. Skupaj oblikujejo tudi indikatorje uspešnosti posameznih projektov. Takšen način sodelovanja je nadvse pomemben, saj občini omogoča neposreden stik s problemi v njenem okolju, samim organizacijam pa omogoča prijavo na javne razpise na njenih prioritetnih področjih.

Prvi dan srečanja s predstavniki prostovoljskih organizacij smo predstavili delovanje Slovenske filantropije in ugotovili, da na Koroškem obstajajo priložnosti za vključitev korporativnih prostovoljcev, torej prostovoljcev iz podjetij, ki predvsem v skupini opravijo nekaj prostovoljskih ur letno. Predstavitev Zakona o prostovoljstvu je pritegnila mnogo pozornosti, saj določila zahtevajo predvsem javnim zavodom jasno opredelitev procesa organiziranja prostovoljstva. Drugi dan  smo se posvetili temam promocije prostovoljstva in dela s prostovoljci. V sproščenem krogu smo ugotavljali tudi, zakaj ljudje postanejo prostovoljci. Skupina je močno poudarila pomen tradicije, ljudje so si veliko pomagali med seboj in vrednota solidarnosti se je zasidrala globoko v njih.

"Odraščala sem v Prlekiji pri babici, ki ni mogla hodit. Poleti me je pošiljala nabirat marelice. Ko sem jih prinesla, sva izbrali tiste najlepše. Naročila mi je, da jih odnesem sosedovi Terezki, ki je bila res bolna. Tisti, ki potrebujejo pomoč, si zasluži najlepše marelice - najlepšo pomoč in to si želim dati tudi sama," je o motivaciji za svoje prostovoljsko delo povedala prostovoljka Marinka, udeleženka regijskega obiska.

Razšli smo se s pričakovanjem, da se ponovno srečamo in zavezo organizacij, da bodo med seboj prepletala svoje dejavnosti. Z veseljem izpostavljamo, da je to prvi regijski obisk, kjer so nas udeleženci zaprosili za medsebojne kontakte, saj so bili veseli izmenjave mnenj in izkušenj, kar so vzeli tudi kot spodbudo za delo za naprej.

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se