Print header

100 % prostovoljci - vtisi po usposabljanju

03.04.2013

Vsak mladostnik je lahko dober prostovoljec? Seveda, če si to želi, najde zase primerno delo, se ga odgovorno loti in ima ob delu tudi zadostno podporo. Kar nekaj mladih se je odločilo, da bodo postali 100 % prostovoljci in so sobotni dan preživeli na uvodnih usposabljanjih Slovenske filantropije. Kako je mlada prostovoljka doživela usposabljanje, govori spodnji tekst.

100 % PROSTOVOLJCI

Mrzlo sobotno jutro, zaspani obrazi in predavalnica, ki je hrepenela po tem, da jo napolni mladostna energija.

Čeprav bi si želeli še kakšno urico spanja, smo radovedno zrli v obraz Tjaše Arko iz Slovenske filantropije, da nas popelje skozi Uvodno usposabljanje za prostovoljke in prostovoljce. Usposabljanje je bilo izvedeno v prostorih Mladinskega kulturnega centra, 23.3.2013, v okviru programa VSAK MLADOSTNIK JE LAHKO DOBER PROSTOVOLJEC v okviru projekta Evropske prestolnice mladih Maribor 2013.

Da je bila ura šele 9 zjutraj, mladih prostovoljk in prostovoljcev kmalu ni več zanimalo. Možgane smo morali spodbuditi k razmišljanju o tem, kdo vse sedi v predavalnici. Težko si je bilo zapomniti že par imen, zapomniti si vsa imena, pa je bil pravi izziv.

Najprej smo določili način dela in komuniciranja ter predstavili naša pričakovanja, nato pa smo začeli spoznavati prostovoljstvo. Usposabljanje ni potekalo v stilu predavanj, ampak kot interaktivni pogovor med prostovoljci. Za večjo povezanost smo nekaj nalog opravili tudi v skupini. Do kosila smo že vedeli, kakšna je vloga prostovoljstva v družbi, kakšni so naši motivi za prostovoljstvo ter kakšen je odnos med uporabnikom in prostovoljcem. Debata o prostovoljstvu se je seveda nadaljevala tudi med kosilom, nekaj časa pa smo namenili tudi spoznavanju drug drugega. Dobro kosilo je kar vabilo k popoldanskem počitku, zato nas je Tjaša raje kot v toplo predavalnico povabila na hladno dvorišče pred Hostlom Pekarna. Tam smo na zelo zanimiv način izvedeli, kakšen je odnos do drugačnosti v družbi in na kakšnih predpostavkah temeljijo naša prepričanja. 

Zadnji del usposabljanja je bil namenjen spoznavanju pravic in odgovornosti prostovoljcev ter etičnih načel v organiziranem prostovoljstvu. Prostovoljstvo se izvaja v različnih oblikah, organizacijah in področjih, zato je dobro, da vemo, kaj lahko in kaj želimo delati kot prostovoljci.

S pomočjo atraktivne risbe smo na koncu predstavili naše občutke in znanja o prostovoljstvu. Čeprav smo na začetku imeli občutek, da bo dan zelo dolg, nas je Tjaša skozi usposabljanje nenehno vključevala v pogovor in izvajanje nalog, da se nismo uspeli dolgočasiti. Postali smo 100 % prostovoljci.

Vsak mladostnik je lahko dober prostovoljec in tako na kakovosten način preživlja svoj prosti čas. Postani prostovoljec Evropske prestolnice mladih Maribor 2013 in tako soustvarjaj priložnosti zase in za druge. 

Monika Rajšp

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se