Print header

ZA pravico do vode

19.04.2013

Po mednarodnem pravu človekovih pravic mora biti dostop do vode zagotovljen vsem brez diskriminacije, ne glede na status naselja, v katerem bivajo. Vsi imamo pravico do zadostne količine varne in fizično ter cenovno dostopne vode za osebno in domačo uporabo.

Toda v Sloveniji, v središču Evrope, pravica do vode ni nekaj samoumevnega. Številni Romi v svojih naseljih v jugovzhodu države do vode nimajo dostopa. Vladni podatki iz leta 2010 kažejo, da kar 20 do 30 odstotkov romskih naselij na jugovzhodu države nima dostopa do pitne vode. Ne za umivanja in kuhanje, ne za pranje. Kršena jim je človekova pravica dostopa do vode, vsak dan.

V Amnesty International Slovenije že več let državo pozivamo k ukrepom, ki bi odpravili diskriminacijo in zagotovili dostop do varne pitne vode vsem. Zato skupaj z Mestno občino Ljubljana in društvom Zeleni prstan organiziramo tek trojk in rekreativni pohod ZA pravico do vode po Poti ob žici, ki bosta potekala 10. in 11. maja.

Aktivirajte se in pokažite, da vam ni vseeno, da Romi v Sloveniji še vedno nimajo dostopa do vode.

Kaj lahko naredite? Tecite ali hodite ZA pravico do vode in podpišite še apel!

Če radi tečete, poiščite še 2 hitra prijatelja in prijavite se za tek trojk, ki bo v soboto, 11. maja. Ob prijavi na spletni strani www.pohod.si svojo trojko poimenujte z besedo AMNESTY (HITRI AMNESTY, AMNESTY TRIO, AMNESTY4WATER ….).

Če raje hodite, pojdite s prijatelji, družinskimi člani ali kolegi na Pot ob žici, prav tako v soboto, 11.maja. Obiščite Amnestyjeve točke na Poti ob žici, kjer boste izvedeli več o človekovi pravici do vode.

Že ta hip pa lahko podpišete apel za pravico do vode.

V sklopi projekta ZA pravico do vode smo za osnovne in srednje šole pripravili delavnice Voda je človekova pravica, na katerih se bodo učenci seznanili s problemom dostopa do vode v romskih naseljih in vprašanji diskriminacije. Rezultat delavnic bo razstava Dan brez vode, ki bo na ogled ob Poti ob žici.

Več informacij o projektu ZA pravico do vode najdete na www.amnesty.si/potobzici

Nazaj | Arhiv
Prijava na e-novice

Prijava na e-novice

Ne zamudi pomembnih obvestil in dogodkov:

Prijavi se